Jízdenku můžete vrátit bez sankce i v den cesty. Kvůli počasí

13. Září 2024

[shared_counts]

Jízdenky zakoupené u Českých drah bude možné ode dneška až do neděle 15. září vracet bez poplatku i v samotný den cesty. Dopravce tím vychází vstříc cestujícím, kteří se rozhodnou necestovat kvůli aktuální výstraze před nepříznivým počasím.

Standardně lze u Českých drah v den cesty vrátit bez poplatku jen vnitrostátní jízdenku zakoupenou přes internet, a to nejpozději 15 minut před odjezdem. U mezinárodních jízdenek jsou podmínky přísnější, stejně jako například u vnitrostátních jízdenek koupených u pokladny (ty lze bez sankce vrátit nejpozději den předem, případně v den odjezdu do 15 minut od nákupu).

Díky speciálnímu opatření kvůli počasí lze teď snadněji vrátit i jízdenky zakoupené na pokladnách nebo mezinárodní jízdenky. Musí však jít o jízdenky v tarifu Českých drah (ne například v rámci krajského systému).

Při vrácení mezinárodních jízdenek v e-shopu nebo mobilní aplikaci Můj vlak je potřeba vybrat v kolonce Důvod žádosti „ostatní“ a uvést například text „nepříznivé počasí“. Při osobním vrácení na pokladně stačí tento důvod oznámit pracovníkovi za přepážkou.

České dráhy už dříve varovaly, že kvůli extrémním dešťovým srážkám může docházet k poškození tratí, případně pádu stromů do kolejiště. „Prosíme cestující, aby se na možné komplikace při cestování preventivně připravili, vybavili se na cestu dostatečným množstvím tekutin, jídlem, případně léky, které pravidelně užívají, a to i v případě cest na kratší vzdálenost,“ upozorňuje dopravce.

Konkurenční RegioJet zatim speciální opatření na víkend nechystá, standardně umožňuje bezplatné stornování až 15 minut před odjezdem podobně jako České dráhy. „To znamená, že cestující, kteří zakoupili jízdenku online nebo využívají kreditovou jízdenku, mohou svou jízdenku bez poplatku zrušit a dostanou plnou částku vrácenou na své konto. Výjimky tvoří jízdenky do spacích vozů a na mezinárodní dlouhé autobusové spoje,“ připomíná mluvčí Alexandra Janoušek Kostřicová.

„Situaci průběžně monitorujeme a jsme připraveni rychle reagovat na aktuální vývoj a zavést potřebná opatření. V případě potřeby máme k dispozici náhradní autobusovou dopravu a jsme schopni využít jak interní, tak externí kapacity,“ dodává mluvčí Regiojetu.

Dopravce Arriva, který v Česku provozuje na 2000 autobusů a 100 vlaků, zatím zvýšený počet zrušených cest a stornování zakoupených jízdenek neregistruje.

„Dopravu zajistíme podle platných jízdních řádů. Na tento víkend je ale na základě požadavku objednavatele zrušen například provoz cyklobusu z Přerova na Bumbálku. Cestujícím, kteří si už jízdenku dopředu koupili, jízdné vrátíme,“ ujišťuje mluvčí společnosti Jan Holub.

Reálnou polohu vlaků a autobusů Arriva mohou cestující zjistit v mapách na webu dopravce, kde zveřejňuje i případné mimořádnosti z provozu.

© 2024 newsroom.cz