Žádost k trestným činům proti životnímu prostřední v národních parcích

13. Září 2024

[shared_counts]

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb.

Žádost ze dne 7. července 2024

1. Jaký byl personální stav k 1. 1. 2000 (pakliže data k roku 2000 nebudou dostupná, žádám alespoň o data k 1. 1. 2010) na níže uvedených článcích Policie České republiky: KŘP Královéhradeckého kraje – Obvodní oddělení Špindlerův Mlýn, Vrchlabí, Pec pod Sněžkou (a k němu navazující policejní stanice ve Svobodě nad Úpou, která byla dříve samostatným OOP) a Žacléř.

2. Jaký byl personální stav k 1. 1. 2024 na výše uvedených článcích Policie České republiky.

3. Kolik trestných činů proti životnímu prostředí (§ 293 – 308 TZ) v rozmezí od 1. 1. 2010 do 30. 6. 2024 bylo evidováno v oblasti místní působnosti výše uvedených článků Policie České republiky. Poznámka – některé obce v místní působnosti článků nespadají pod národní park, proto prosím o konkrétní určení katastru obce a místa spáchání, aby mohlo být porovnáno, zda je toto místo na území národního parku.

4. O jaké konkrétní trestné činy se jednalo (právní kvalifikace) a jak byl trestný čin spáchán (anonymizovaný popis prověřovaného skutku). – Poznámka – uvedená otázka je pokládána zejména z důvodu následného porovnání skutků s obecnou metodikou odhalování a objasňování ekologické kriminality. Pakliže by z důvodu časové náročnosti bylo příliš komplikované vyhotovovat popisy skutků v anonymizované verzi a pokud by bylo možné poskytnout mi data pro účely rigorózní práce v rámci systémů PČR či služební pošty, provedl bych si vyhodnocení i sám z neanonymizovaných dat.

5. Kolik z uvedených trestných činů bylo objasněno a jaký byl způsob jejich vyřízení.

Žadatel následně svou žádost upřesnil v následujícím znění:

„Rád bych tímto v návaznosti na telefonickou domluvu doplnil ke své žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím, že mi k otázkám ohledně počtu TČ v území národních parků postačí výpisy ze statistického systému bez nutnosti zkoumání jednotlivých případů k místu spáchání, čímž by došlo k nadměrné časové zátěži a možnému zpoplatnění.“

Odpověď:

K Vaší žádosti o informace podle zák. č. 106/1999 Sb. týkajících se personálních stavů na vybraných obvodních odděleních policie a trestných činů proti životnímu prostředí Vám sděluji, že požadované informace jsou obsaženy v přiložených souborech.

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook

© 2024 newsroom.cz