Hospodářská komora ČR upozorňuje na nepřipravenost evropského nařízení o odlesňování a žádá o odklad jeho účinnosti

13. Září 2024

[shared_counts]

13. 9. 2024

Hospodářská komora ČR spolu vyjadřuje znepokojení nad aktuální podobou evropského nařízení o odlesňování.

Hospodářská komora ČR (HK ČR) spolu s dalšími organizacemi, jako je Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, Potravinářská komora ČR a Asociace českých nábytkářů, vyjadřuje znepokojení nad aktuální podobou evropského nařízení o odlesňování (EUDR). Toto nové nařízení, které má vstoupit v účinnost už 30. prosince tohoto roku, představuje významnou byrokratickou zátěž pro české firmy napříč různými odvětvími.

Jedním z hlavních problémů je zpoždění klíčového informačního systému Evropské komise, který má umožnit firmám plnit povinnosti stanovené novým nařízením. Tento systém je nezbytný pro vytvoření a správu certifikátů o provedení náležité péče, což má zabránit produkci, která přispívá k odlesňování. Tento systém nebyl dosud spuštěn, což komplikuje přípravy dotčených firem a činí aktuální harmonogram nerealistickým.

HK ČR proto apeluje na českou vládu, aby požádala o odklad účinnosti tohoto nařízení: „Pokud nedojde k odkladu, hrozí na konci roku 2024 vážné problémy s dodávkami potravin i nepotravinářského zboží, včetně hovězího masa, čokolády, kávy, dřevěného nábytku a papíru.“

Podpora českých firem a minimalizace byrokracie

HK ČR také žádá, aby česká vláda uznala Českou republiku jako zemi s nízkým rizikem odlesňování. V ČR totiž dochází k rozšiřování lesních ploch, a česká produkce by tak neměla být nadměrně zatížena dokazováním, že nepřispívá k odlesňování. Tento krok by minimalizoval administrativní náklady a snížil byrokratickou zátěž pro české podniky, které by jinak byly v nevýhodě oproti konkurenci z jiných zemí.

Navíc je důležité, aby vláda pomohla malým a středním podnikům zvládnout nové byrokratické povinnosti. HK ČR vyzývá vládu ČR k poskytnutí IT podpory a školení, která by firmám pomohla včas se připojit k systému Evropské komise a splnit nové požadavky.

HK ČR si uvědomuje význam boje proti globálnímu odlesňování a vítá snahy EU v této oblasti. Současná podoba evropského nařízení o odlesňování však představuje pro české firmy výrazné komplikace, které mohou mít negativní dopad na jejich konkurenceschopnost i schopnost plnit požadavky nového nařízení. HK ČR proto žádá o odklad jeho účinnosti a zajištění spravedlivých podmínek pro české podniky.

Hospodářská komora ČR Florentinum, recepce A Na Florenci 2116/15 110 00 Praha 1

IČO: 49279530 DIČ: CZ49279530 Registrace u Městského soudu v Praze Spisová značka: A 8179

+420 266 721 300

© 2024 newsroom.cz