Cena másla opět vylétla k 70 korunám. Mohou za to české kráv…

13. Září 2024

[shared_counts]
  1. Aktuality
  2. Cena másla opět vylétla k 70 korunám. Mohou za to české krávy

Cena másla opět vylétla k 70 korunám. Mohou za to české krávy

Ceny másla podle ní obecně patří k těm volatilnějším. Konečné ceny výrobků pak určuje obchodník. Obvykle jsou dohody o cenách konkrétních výrobků mezi dodavatelem a odběratelem na bázi tří měsíců. Jednání o ceně másla ovlivňuje i přebytek nebo nedostatek mléka a mléčných výrobků na okolních trzích v Evropě nebo ve světě. A pak je tu tuková bilance českých a zahraničních krav.

Současné faktory, které nyní ovlivnily nerovnováhu v tukové bilanci:

Horké a velmi suché léto znamenalo pro dojnice tepelný stres. Proto mají také dojnice nižší tučnost svého mléka. Horké počasí ovlivnilo i kvalitu „zelených“ krmiv. Opět problém ve výživě může znamenat nižší tučnost mléka V ČR se nyní vyrábí vyšší množství sýrů [o + 8,5 % více než loni]. Mléko používané na výrobu sýrů také odčerpává mléčný tuk z celkové bilance, který pak chybí, a cena průmyslové smetany, ze které se vyrábí máslo, stoupá.

Tučnost mléka českých krav, jak už jsme uvedli, navíc v průběhu roku kolísá. V létě je tradičně nižší, v zimních měsících naopak vyšší. Vliv na tučnost mléka má teplota/počasí, kvalita krmiva, plemeno a další faktory. V létě obvykle krávy produkují mléko s nižším obsahem bílkovin a tuku, ale zato ve větším objemu než v zimě.

„Díky této skutečnosti bývá cena mléka v létě nižší, v zimě se díky vyššímu obsahu složek cena zvyšuje,“ vysvětluje v této souvislosti Kavanová.

Na otázku, jak se podle ní dál vyvine cena másla, odpovídá, že máslo patří k velmi citlivým komoditám. Na jeho ceně se podílí mnoho faktorů. A ty ne vždy souvisí s tukovou bilancí tuzemských krav, která by v podzimních a zimních měsících měla být snad už na svých obvyklých hodnotách. S čím tedy souvisí? Podle Kavanové souvisí s převyšující poptávkou nad nabídkou. Což je například v době předvánoční a předvelikonoční, kdy se více peče. A tak se cena másla, jak uvedla pro FinTag, obvykle zvyšuje.

Celý článek si můžete přečíst zde:

Ilustrační foto: pixabay

© 2024 newsroom.cz