Kdo bude matka? ptá se lidovecká poslankyně na náhradní mateřství. ‚To vyřeší soud,‘ tvrdí Ochodnická

12. Září 2024

[shared_counts]
  • TOP 09
  • Co děláme
  • Mediální výstupy

Desítky dětí ročně v Česku odnosí a porodí náhradní matka. Ministerstvo spravedlnosti proto nedávno vládě předložilo záměr komplexní právní úpravy náhradního rodičovství. „Snažíme se nastavit pravidla, která budou maximálně chránit všechny zúčastněné,“ řekla pro Český rozhlas Plus poslankyně a místopředsedkyně TOP 09 Martina Ochodnická.

Autor: Veronika Rejmanová

13. 9. 2024

Je to dobře, že se chystá regulace náhradního mateřství?Právní řád v České republice dnes nechrání nikoho ze tří subjektů – dítě, náhradní matku, zamýšlené rodiče. Ale znevýhodněni mohou být všichni. Náhradní matka třeba může odmítnout předat dítě. A pokud chceme dojít k regulaci, ke které jsme se zavázali rozhodnutím vlády, snažme se najít cesty k tomu, aby byly chráněny všechny tři strany.

Nezbytný úkon, který bude předcházet oplodnění, je soud. Bude nezbytně nutné, aby náhradní rodiče i náhradní matka prošli psychologickými posudky. Další podmínka je, že náhradní maminka musí mít již jedno své žijící dítě, aby věděla, do čeho jde. Zároveň je zakázáno úplatné předávání dětí do jakékoli jiné země.

‚Matka jistá, otec nejistý‘

Není problém, že chystaná legislativa možná ruší princip, že matka je vždy jistá?Vyslechla jsem si během jednání pracovních skupin, kterých bylo nespočet, názory právníků, advokátů, psychologů, lidí, kteří se pohybují jak ve zdravotnické i etické oblasti. S tímto problém nemám.

Další z podmínek chystané legislativy je, že náhradní mateřství bude možné pouze bez finanční odměny pro náhradní matku. Je to dostatečná prevence obchodu s lidmi?Kvalifikované rozhodnutí vlády říká, že zákonodárce nemá zavírat oči před tím, co existuje, a má hledat maximální možné cesty k tomu, aby chránil všechny, kteří jsou součástí.

Na tom, že to bude bezúplatné, stojí celý princip. I podmínka, že náhradní maminka bude moci porodit maximálně dvě děti, znamená, že není možné si tím vydělávat.

Náklady spojené s těhotenstvím a porodem budou v zákoně vyjmenovány. Budou to náhrady nákladů souvisejících s umělým oplodněním, těhotenstvím a porodem, ušlý výdělek, který nepokryjí dávky nemocenského pojištění. Na to všechno zákon myslí.

Celý díl pořadu Pro a proti s poslankyní KDU-ČSL Ninou Novákovou a poslankyní TOP 09 Martinou Ochodnickou si můžete poslechnout zde.

Zdroj: top09.cz

© 2024 newsroom.cz