VIDEO: Poly Noir představuje v lynchovském klipu „Padá hvězda“ kapelu a ohlašuje crowdfundingovou kampaň

12. Září 2024

[shared_counts]

Dark-country projekt frontmana brněnské Insanie Polyho se přibližuje k vydání alba „K mýmu ohni nesedej“ a čekání krátí další skladbou. Tentokrát padla volba na píseň, jejíž vznik spadá až k úplným kořenům Poly Noir. „Padá hvězda“ totiž existuje ještě ve verzi z roku 2018. Ta nabízí podstatně elektroničtější a minimalističtější zvuk, pojítkem k nové podobě zůstává suchá kytara i smutné sólo na trubku. Oboje anticipuje westernovou, téměř morriconeovskou atmosféru, jež se pro letošní kolekci stala nosnou.

„Padá hvězda je první skladba, kterou jsem v roce 2018 nahrál, když jsem zkoušel hledat. Možná i proto se mi do ní vetřel Joe, tajemná postava, která se dřív objevovala v textech Insanie,“ dodává k písni naplněné smutkem a temnotou mozek projektu.

Song je už třetím singlem z připravované desky, poprvé se v ní, respektive v klipu, který k němu natočil častý spolupracovník Insanie Jan Mikota alias Mitchi, objevuje i pro účely prezentace alba speciálně poskládaná sestava muzikantů. Pod názvem The Holy Spirit Smugglers se skrývají zkušení Tom Šlápota, Jan Fic a David Horák. Důležitým dějotvorným prvkem je i postava křehké dívky v bílém (hraje ji Michaela Janíková), která podlehne tajemnému cizinci v černém a neodolá volání temné strany. Vše se odehrává v černobílé fantaskní krajině, která se inspiruje westerny i filmy Davida Lynche.

K vydání desky Poly Noir rovněž spustil crowdfundingovou kampaň, v níž je možné si předobjednat nejen album „K mýmu ohni nesedej“ na CD nebo LP (jako limitovaný red smoke vinyl), ale i spoustu dalších noirwesternových odměn, které budou postupně přibývat. V nabídce najdete například i Polyho výtvarně zpracovaný zpěvník a chystá se i balíček karet, benzínový zapalovač, růženec „Jeden z devíti“ a další specialitky.

8/10

© 2024 newsroom.cz