Odborníci z Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT pomáhají Ukrajině s plánováním obnovy. Realizovali v Žitomyru kurz zaměřený na rekonstrukci válkou zasažených měst

12. Září 2024

[shared_counts]

Datum zveřejnění:

12. 9. 2024

V srpnu se konal na Poliské národní univerzitě v Žitomyru kurz „Transfer zkušeností z plánování rozvoje a obnovy pro města Ukrajiny“. Výjezd zorganizovali odborníci z Masarykova ústavu vyšších studií ČVUT v Praze, kteří se dlouhodobě podílejí na pomoci s plánováním poválečné obnovy země.

Čtyři akademici z Masarykova ústavu vyšších studií se vrátili z úspěšné rozvojové mise, spojené s výukou na Poliské národní univerzitě v Žitomyru v centru Ukrajiny. Cílem cesty bylo osobně realizovat kurz „Transfer zkušeností z plánování rozvoje a obnovy pro města Ukrajiny“ pro studenty, pedagogy a další zájemce z řad veřejné správy, kteří budou hrát klíčovou roli v obnově válkou poškozených měst na Ukrajině. Kurz byl realizován jako součást projektu „Posilování kapacity a transfer znalostí na VŠ pro rozvoj postižených oblastí Ukrajiny“ financovaného Ministerstvem zahraničních věcí ČR v rámci programu Czech Aid.

Dvoudenní intenzivní kurz, zaměřený na plánování, obnovu a sanaci válkou zasažených sídel, přilákal téměř 60 účastníků z řad studentů, doktorandů a pedagogů Poliské národní univerzity v Žitomyru. Dalších přibližně 50 zájemců, včetně zástupců krajanských komunit, se připojilo online. Smyslem kurzu bylo předat účastníkům znalosti, dovednosti a zkušenosti nezbytné pro rekonstrukci ukrajinských měst a regionů, aby byli po dokončení studia připraveni aktivně přispět k obnově své země. Kurz spojoval přednášky s praktickými cvičeními, včetně simulačních her zaměřených na plánování, určování priorit a techniky participace. Atmosféra byla přátelská, plná diskuzí, sdílení zkušeností a konzultací nad aktuálními problémy Ukrajiny, s důrazem na společný cíl a očekávání konkrétních výsledků. Program se uskutečnil navzdory opakovaným leteckým poplachům. Jedna z účastnic kurzu uvedla, že: „Ukrajinci jsou nesmírně vděční za realizaci tohoto kurzu, neboť přináší nejen cenné poznatky a zkušenosti, ale také ukazuje, že Evropa na Ukrajinu myslí a plánuje s ní společnou budoucnost, což obyvatele Ukrajiny povzbuzuje v jejich boji proti ruské agresi.“

Pracovníci MÚVS měli během své mise možnost blíže poznat každodenní život ve válkou ohrožovaném Žitomyru. V rámci příprav na další fáze kurzu se zaměřili na zkoumání válečných škod, včetně vybombardované budovy místní základní školy, a seznámili se také s prostředím Poliské národní univerzity. Zde navštívili různé fakulty a zařízení, jako jsou experimentální pracoviště nebo botanická a zoologická zahrada, které univerzita zpřístupňuje veteránům i místním obyvatelům pro fyzickou a psychickou rehabilitaci.

Během výjezdu se akademici setkali také s rektorem univerzity Olegem Vasiljovičem Skydanem, se kterým diskutovali o možnostech budoucí spolupráce a podpory ukrajinských studentů. Kromě výuky na univerzitě se uskutečnilo také setkání s krajanským spolkem volyňských Čechů a prohlídka místního českého minipivovaru.

Na konci září se uskuteční kurz další, tentokrát online, zaměřený na studenty charkovské Beketovovy univerzity urbánní ekonomie, a následovat budou další aktivity projektu, včetně závěrečné exkurze vybraných ukrajinských studentů do ČR, kde budou mít příležitost seznámit se s příklady z praxe obnovy území v Praze a okolí.

Přednášky v Žitomyru i nadcházející online kurz pro charkovskou univerzitu probíhají díky neúnavné práci kolegyně Tetjany Davidjuk, která zajišťuje tlumočení do ukrajinštiny, za což jí patří velké poděkování.

Zdroj: cvut.cz

© 2024 newsroom.cz