Telemedicínské centrum Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí rozšířilo své služby o dálkový monitoring pacientů se srdečním selháním

12. Září 2024

[shared_counts]
  • Seznam pracovišť Ambulance Oddělení LékárnaInformace pro pacienty a návštěvy Informace pro ambulantni pacienty Informace pro hospitalizované pacienty Informace pro návštěvy Informace pro osoby se zdravotním postižením Brožury pro pacientyDalší informace Podávání informací Ombudsman, pochvaly, podání stížnosti, podněty Informace pro pozůstalé Ceník služeb Napište nám Čekací doby na výkony a vyšetření

PARTNER VAŠEHO ZDRAVÍJsme součástí skupiny AGEL, největšího soukromého poskytovatele zdravotní péče ve střední Evropě.

Spojovatelka

+420 558 304 111

+420 800 177 323

O nemocnici

O nemocniciNovinky a médiaTelemedicínské centrum Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí rozšířilo své služby o dálkový monitoring pacientů se srdečním selháním

12.9.2024

Telemedicínské centrum Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí nově rozšířilo své portfolio služeb o novou technologii zaměřenou na dálkové sledování pacientů se srdečním selháním. Novinka, kterou třinecké centrum poskytuje jako jedno z mála v republice, umožňuje průběžné monitorování klíčových zdravotních ukazatelů pacientů v domácím prostředí, čímž snižuje nutnost hospitalizace pacienta a umožňuje rychlejší zásah lékařů při zhoršení stavu. Během uplynulého měsíce byly tímto způsobem sledovány první dvě desítky pacientů.

„Srdeční selhání je závažné onemocnění, jehož výskyt v posledních letech velmi narůstá, a které vyžaduje pravidelné sledování. Díky novým systémům můžeme pacientům poskytnout komplexnější péči a rychleji reagovat na změny v jejich zdravotním stavu. Naše pilotní studie ukázala, že pacienti jsou schopni přístroje sami obsluhovat a jejich zkušenosti jsou velmi pozitivní,“ uvedl primář Telemedicínského centra Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí MUDr. Jan Chovančík, Ph.D., a upřesnil, že v rámci pilotního programu dostali pacienti při návštěvě svého kardiologa speciální kufřík s kompletní sadou přístrojů ke sledování vybraných životních funkcí. Tento set obsahoval zařízení pro sledování EKG, tepové frekvence, hmotnosti a saturace, které pacienti používali v domácím prostředí.

Vybrané parametry byly odesílány cestou speciální aplikace a vyhodnocovány pracovníky centra.

„Monitorování srdečního selhání je náročné především proto, že k jeho odhalení musíme sledovat několik parametrů současně. Každý z nich přináší cenné informace, ale teprve jejich komplexní vyhodnocení umožňuje reagovat a upravit léčbu včas, dříve, než se stav pacienta zásadně zhorší, nebo jej přímo ohrozí na životě,“ komentoval Ing. Jan Hečko, Ph.D., vedoucí biomedicínský inženýr Telemedicínského centra Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Dálkové monitorování je v třineckém Telemedicínském centru využíváno již od jeho vzniku před dvěma lety, přičemž dosud bylo zaměřeno především na sledování pacientů s poruchami srdečního rytmu. To se stalo klíčovým nástrojem při diagnostice u řady pacientů, u nichž bylo obtížné zachytit srdeční arytmii během tradičních EKG vyšetření v ambulanci, protože jsou její projevy často velmi nahodilé a nepravidelné. „Dálkový monitoring umožňuje dlouhodobé sledování, a tím i včasné zachycení epizod arytmie, což pacientům významně zkracuje cestu ke správné diagnostice. Za poměrně krátkou dobu jsme zachytili také několik specifických arytmií, které poté mohly být cíleně léčeny. Jedním z nich byl i mladý muž, sportovec, žijící nedaleko Prahy, který trpěl několik měsíců pocity srdeční nepravidelnosti, na EKG v ambulanci byl vždy normální nález, teprve při monitorování pomocí epizodního byla zachycena porucha rytmu. Navrhli jsme nový postup a mladý muž se nyní cítí výrazně lépe,“ vysvětlil primář MUDr. Jan Chovančík, Ph.D.

Telemedicínské centrum v Nemocnici AGEL Třinec-Podlesí tvoří jak lékaři, tak i tým biomedicínských inženýrů a techniků. Vzhledem k široké spádové oblasti Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí, kterou tvoří celý Moravskoslezský, Olomoucký a Zlínský kraj, ale výjimkou nejsou ani pacienti z Čech, ocení především klienti ze vzdálenějších regionů projekty centra zaměřené na vzdálený monitoring.

Centrum se zaměřuje nejen na dálkové sledování pacientů, ale také na využití špičkových technologií, jako je 3D tisk a virtuální realita, například při plánování srdečních operací. V současnosti se rozšiřuje i do oblastí umělé inteligence a strojového učení. Vzdálené monitorování pacientů umožňuje sledování zdravotního stavu v reálném čase, což šetří čas pacientů a zajišťuje rychlé reakce lékařů na zhoršení stavu.

Kontakt pro média

Mgr. Radka Miloševskátisková mluvčí AGELpress@agel.cz

Kontakt neslouží k objednávání pacientů na vyšetření, očkování a výdeji výsledků vyšetření

Kontakty na veškeré společnosti skupiny AGEL najdete v sekci Společnosti skupiny AGEL

Online formuláře:

Věděli jste, že skupina AGEL má svou nadaci? Potřebujete-li pomoc nebo znáte-li někoho, kdo ji potřebuje, obraťe se na NADACI AGEL.

Kontaktujte nás

Zdroj: agel.cz

© 2024 newsroom.cz