Povodně a záplavy hrozí – co dělat a jak ochránit svůj majetek?

12. Září 2024

[shared_counts]

12. září 2024 — Majetkové pojištění6 minut čtení

Domov

Červenec 1997, srpen 2002, to byly ničivé povodně, které meteorologové připomínají v souvislosti s aktuální hrozbou povodní a záplav, jež mohou ohrozit naše domovy i životy. Ať už se stane cokoliv, je důležité být připraven a vědět, co dělat před povodní, během ní, ale i poté. Zde je několik rad, které pomohou minimalizovat rizika a škody spojené s povodněmi.

Co dělat, když povodeň hrozí?

  • Základem účinné prevence je pravidelné sledování zpráv a meteorologických předpovědí, abyste byli informováni o možném riziku povodně ve vaší oblasti.
  • Připravte si evakuační plán, zavazadlo a zabezpečte domov. Je dobré počítat i s nejhorší variantou. Pro tyto případy si raději vytvořte plán, kam se při povodni přesunete a ten sdílejte s rodinou a svými blízkými, aby všichni věděli, kde a kdy vás zastihnou.
  • Mějte připravené zavazadlo s nejnutnějšími věcmi, jako jsou osobní doklady a důležité dokumenty, léky, oblečení na pár dní, svítilna, baterie, rádio, pitná voda a trvanlivé potraviny. Nezapomeňte si také nabít telefony a powerbanky.
  • Když už budete u balení, přesuňte, pokud to jde a je na to čas, své domácí cennosti, například obrazy, elektroniku a všechny hodnotné předměty, ať už finančně, nebo vašemu srdci nejdražší, do vyšších pater.
  • Pokud máte hospodářská zvířata a situace to dovolí, zajistěte jejich přesun na bezpečné místo. V opačném případě je lepší zvířata vypustit z objektů, aby mohla sama uniknout. Menší domácí mazlíčky je vhodné přemístit například ke známým, v jejichž obydlí nebezpečí nehrozí.
  • Postarejte se o zabezpečení vstupů do nemovitosti pytli s pískem a upevněte nebo přemístěte do bezpečí také venkovní předměty, které by mohla odnést voda.

Co dělat při bezprostředním povodňovém nebezpečí?

Jestliže povodeň je už v bezprostřední blízkosti, poslouchejte rádio, sledujte televizní zpravodajství a řiďte se pokyny místních úřadů.

  • Pokud hrozí zaplavení vašeho domova, vypněte hlavní přívod elektřiny, plynu, vody a přesuňte se na bezpečné místo.
  • Jestliže je nařízena evakuace, okamžitě opusťte ohrožené území, přesuňte se na určené místo a vezměte s sebou evakuační zavazadlo.
  • Pamatujte, že vaše bezpečí a zdraví je vždy na prvním místě, takže se nepřibližujte k vodním tokům ani nejezděte autem přes zaplavené oblasti.

POMOC S NÁHRADNÍM UBYTOVÁNÍM Je-li vaše pojištěná domácnost zaplavená a neobyvatelná, zavolejte asistenční službu +420 292 292 260, která funguje non-stop. Operátoři vám pomohou se zajištěním krátkodobého ubytování až do celkové výše 20 000 Kč. Pokud si chcete náhradní ubytování zajistit sami a zpětně uhradit náklady, je i v takovém případě nutné předem kontaktovat asistenční službu.

Co dělat po povodni?

Nevracejte se domů dříve, dokud není oblast prohlášena za bezpečnou.

  • Vyvarujte se kontaktu s povodňovou vodou, která může být kontaminovaná. Před opětovným zapojením elektřiny, vody a používáním plynových spotřebičů nechte vše zkontrolovat odborníkem.
  • Doma zkontrolujte škody a pořiďte první fotodokumentaci nebo video pro pojišťovnu ještě před zahájením jakýchkoliv úprav.
  • Jakmile to půjde, kontaktujte nás a nahlaste škody. Doporučujeme použít on-line formulář na našich webových stránkách, který je k dispozici nepřetržitě 24 hodin i o víkendu. Použít můžete i telefonní linku +420 955 527 777, která je v provozu v pracovní dny od 8 do 17 hodin.
  • Pokud to bude možné, začněte odčerpávat vodu, sušit zdivo, uklízet a dezinfikovat, aby nevznikly následné újmy.
  • Poškozené předměty, které byly v kontaktu se záplavovou vodou, zlikvidujte, ale ještě před tím je řádně vyfotografujte a pořiďte jejich seznam.
  • Hodnotnější předměty raději odložte stranou a vyčkejte na příchod likvidátora nebo mobilního technika, který je zdokumentuje.
  • Připravte si veškeré důkazy (fotografie, videa, seznam poškozených věcí, nabývací doklady, paragony…)
  • Spolupracujte s naším likvidátorem a dodržujte jeho instrukce.
  • Pokud velká voda způsobí totální škodu na nemovitosti (tj. takovou škodu, v jejímž důsledku nebude možné poškozenou či zničenou pojištěnou nemovitost obývat bez provedení její celkové rekonstrukce), tak po dobu rekonstrukce domu, nebo jeho nové výstavby, nejdéle rok, přispějeme na náhradní ubytování až 10 tisíc Kč měsíčně.
  • Při vysokých škodách uhradíme také až 12 splátek vašich případných úvěrů na bydlení.

Kdy přijde technik, aby udělal prohlídku?

Po nahlášení a prvotním posouzení rozsahu škody s vámi domluvíme v co nejkratší době termín individuální prohlídky. V případě hromadného výskytu škod upozorňujeme, že se termín může protáhnout. Rozhodně se ale nemůže stát, že bychom na vás zapomněli. V případě jakýchkoliv dotazů můžete samozřejmě kontaktovat naši infolinku 955 527 777.

Připravili jsme pro vás také podrobný návod , jak krok za krokem řešit rozsáhlé majetkové škody, včetně těch ze záplav a povodní, stejně jako odpovědi na otázky týkající se procesu likvidace.

Další články

© 2024 newsroom.cz