Měsíc Příběhů bezpráví 2024

12. Září 2024

[shared_counts]

Školy i další instituce se mohou přihlašovat do Měsíce Příběhů bezpráví

Publikováno: 12. 9. 2024

KulturaVzdělávací programyJSNSVzdělání a osvětaAkce pro školy

©Foto: JSNS

Jubilení 20. ročník Měsíce Příběhů bezpráví se zaměří na výročí sametové revoluce. Zapojte se do celorepublikové akce, která spojuje filmové projekce dokumentů o československých moderních dějinách s autentickým vyprávěním pamětníků, historiků nebo filmařů. Kromě škol se letos mohou přihlásit i další instituce.

Měsíc Příběhů bezpráví se koná od roku 2005 každý listopad na stovkách základních a středních škol po celé České republice. Za 19 let existence projektu uspořádaly školy 10 748 projekcí, kterých se zúčastnilo téměř 500 000 žáků. Staňte se i vy součástí tohoto unikátního projektu!

Letošní nabídka

Pro letošní rok jsme do nabídky zařadili tři snímky Karla Strachoty k výročí revoluce ze série 1989, které umožňují prožít revoluční události očima tří mladých lidí – studentky Ivany, emigranta Petra a pankáče Pavla.

Pro základní školy jsme vybrali krátký snímek Václav Havel ze série Hvězdičky.

Součástí nabídky jsou i tyto bonusové materiály:

  • Online výuková hra Velvet 89, která vznikla ve spolupráci s herním studiem Charles Games a klade si za cíl interaktivní formou přiblížit důležité události roku 1989 a atmosféru tehdejších demonstrací.
  • Plakátová výstava 1989: Rok zázraků, která zachycuje tehdejší události s jejich aktéry a je doplněna ikonickými fotografiemi, dobovým tiskem, interaktivními prvky a archivními audio záznamy.
  • Bedny komunismu, prostřednictvím kterých můžete prozkoumat přímo ve vaší třídě autentické dobové předměty, fotografie a dokumenty ze socialistického Československa.
  • Besedy s odborníky, pamětníky a dalšími zajímavými hosty k vybraným filmům, které budete mít možnost zhlédnout na portálu JSNS.CZ.

Jak se zapojit?

K přihlášení nyní stačí vyplnit krátký formulář, který najdete i spolu s detailními informacemi k nabídce a k organizaci akce na portálu JSNS.CZ.

Autor: JSNS

© 2024 newsroom.cz