Kraj opraví gynekologicko-porodnický pavilon Nemocnice Nové Město na Moravě. V sousedství vyroste pavilon dialýzy

12. Září 2024

[shared_counts]

Štítky této stránky

  • Hana Hajnová
  • Karel Janoušek
  • majetek kraje
  • Nemocnice Nové Město na Moravě
  • Pavel Hájek
  • Projekty EU
  • Vítězslav Schrek
  • Vladimír Novotný
  • Vladimír Novotný
  • zdravotnictví

Za více než 681 miliónů korun postaví Kraj Vysočina v areále novoměstské nemocnice nový pavilon dialýzy a provede generální opravu gynekologicko-porodnického pavilonu, který slouží od roku 1976. Stavební práce byly zahájeny začátkem září a budou trvat minimálně do jara 2027. Část nákladů souvisejících s energetickými opatřeními by kraj plánuje pokrýt z evropské dotace.

Samotná generální oprava gynekologicko-porodnického pavilonu, na kterou postupně naváže výstavba nového pavilonu dialýzy, bude jednou z největších investic v historii tohoto krajského zdravotnického zařízení, které je spádové pro celý okres Žďár nad Sázavou a hraje klíčovou roli při zajišťování zdravotní služby například při mistrovských závodech ve Vysočina Areně. „Stavby chceme především z praktických důvodů realizovat společně – gynekologický pavilon a objekt nové dialýzy spolu budou v areálu novoměstské nemocnice těsně sousedit, navíc budou stavby propojeny podzemním kolektorem. Při výstavbě využijeme výhody pouze jednoho staveniště,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Rekonstrukce gynekologického pavilonu Nemocnice Nové Město na Moravě bude podle informací Karla Janouška, radního Kraje Vysočina pro oblast majetku probíhat za provozu, v sedmi fázích. „Předpokladem je dobře promyšlená etapizace prací, které budou obnášet jednak celkovou rekonstrukci současných čtyř pater a také nástavbu pátého a šestého podlaží. Práce budou trvat dva a půl roku. Projekt počítá s novými pokoji, ambulancemi i menšími operačními sály,“ popsal Karel Janoušek. Zároveň dodává, že dojde k podstatné změně dispozice pater, která klade důraz na nové pojetí logistiky oddělení. „Rekonstruovaný pavilon bude nově celý vystavěn v pasivním standardu. Na zvýšení energetické soběstačnosti se nám podařilo získat evropskou dotaci. Díky nainstalované fotovoltaice bude gynekologicko-porodnický pavilon pro svůj nepřetržitý provoz využívat vlastní zdroj. Bude tedy mimořádně provozně úsporný,“ doplnila Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.

První stavební fáze předpokládá vystěhování současného čtvrtého patra, kde bylo doposud gynekologické oddělení. Patro se na nějakou dobu stane průchodovým prostorem mezi prozatím stále fungujícími provozy a novostavbou 5. a 6. patra.

Společně s rekonstrukcí gynekologického pavilonu se Kraj Vysočina pustí v Novém Městě na Moravě do novostavby pavilonu dialýzy. Stane se tak po dokončení podzemních koridorů zhruba na přelomu roku 2025 a 2026. Koridory jsou v rámci nemocnice klíčové. „Podzemní cesta umožní převoz materiálů i pacientů suchou cestou mezi pavilony areálu nemocnice. Pacientů s potřebou dialýzy přibývá a zcela nový pavilon je vlastně jediným řešením, jak posílit kapacity současného provozu. Nové pracoviště bude disponovat 25 lůžky a bude přínosem jak pro pacienty z Vysočiny, tak pro pracovní tým dialýzy novoměstské nemocnice,“ doplňuje náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast zdravotnictví Vladimír Novotný. Stavba pavilonu dialýzy bude podle informací Pavla Hájka, radního Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí částečně zapuštěna do terénu. Objekt bude mít zelenou střechu s centrálním světlíkem, který zajistí dostatek denního světla.

V rámci projektu generální rekonstrukce gynekologicko-porodnického pavilonu a novostavby dialýzy vznikne v areálu Nemocnice Nové Město na Moravě minimálně dvacet nových parkovacích míst přímo u těchto objektů a dalších dvanáct míst pod budovou současné LDN.

Stavbu pro Kraj Vysočina realizuje společnost PKS a. s., Žďár nad Sázavou.

  • tisk@kr-vysoicna.cz

Související články

© 2024 newsroom.cz