Školy na Vysočině pokračují ve spolupráci s Estonci

12. Září 2024

[shared_counts]

Štítky této stránky

  • Jan Břížďala
  • Školství
  • zahraniční spolupráce

Spolupráce a inspirace. Hlavní témata včerejší konference Discover 2024, která přivítala zástupce vysočinských a estonských škol. Učitelé společně se žáky představili už fungující partnerství nebo prohloubili kontakty a otevřeli možnost kooperace se školou z jiné země. Lidé z pěti estonských a pěti regionálních škol spolu strávili dva dny, po jednodenním společném programu se Estonci rozjeli do jednotlivých škol na Vysočině, aby se s nimi blíže seznámili. Kromě toho přivítali zástupci Vysoké školy polytechnické Jihlava rektora a děkany dvou fakult prestižní estonské Tallinn University of Technology.

„V návaznosti na ukončení spolupráce s Minskou oblastí v Bělorusku a čínskou provincií Hubei bylo našim zájmem najít nové partnery, se kterými budeme sdílet stejné hodnoty a můžeme se navzájem obohatit v příbuzných tématech. Vzhledem k prioritě v oblasti digitalizace a vzdělávání pro nás bylo Estonsko jasnou volbou,“ uvedl důvody zahájení spolupráce radní Kraje Vysočina pro oblast školství Jan Břížďala. Nejdelší a tedy i nejintenzivnější spolupráci se svými estonskými protějšky mají nyní nastavenou tři bystřické školy, krajem zřizované Gymnázium Bystřice nad Pernštejnem a obě základní školy. „Na prezentacích gymnázia i Základní školy Nádražní při konferenci bylo znát, do jaké míry jsou se školami z estonského Jõhvi v kontaktu. Žáci i učitelé spolu pravidelně komunikují prostřednictvím videokonferencí a realizují také výměnné pobyty,“ doplnil radní Břížďala.

Z krajských středních škol jsou do estonské spolupráce zapojeni také z Gymnázia Třebíč, Gymnázia Vincence Makovského v Novém Městě na Moravě, Gymnáziua a Střední odborné školy Moravské Budějovice a Střední průmyslové školy Žďár nad Sázavou. Na rozvoji partnerství pracuje také Střední průmyslová škola akademika Stanislava Bechyně Havlíčkův Brod nebo Střední průmyslová škola Třebíč. Moravské Budějovice zapojily do partnerství s estonským Viljandi také základní uměleckou školu, během srpna tak Estonce pohostili na Martínkovských krojovaných hodech. „Kromě vzdělávání vnímáme příležitosti také v oblasti sportu, především atletice, běžeckém lyžování, biatlonu a házené,“ uzavřel výčet dosavadních spoluprací radní Jan Břížďala.

V rámci konference si Estonci mohli prohlédnout například odborná pracoviště, včetně výrobní linky průmyslu 4.0, na jihlavské Vysoké škole polytechnické nebo telčské Centrum Excelence – Ústav teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd ČR.

  • tisk@kr-vysocina.cz

Související články

© 2024 newsroom.cz