Mořská želva jako symbol. Praha hostila další ročník International Recycling Tour na podporu třídění hliníkových plechovek.

05. Červen 2024

[shared_counts]

Praha 5. června 2024 – Čechy, kteří sice nápojové plechovky rádi pijí (36 % z nich několikrát týdně), ale už netřídí (jen 48 % vhazuje plechovky do kovu) motivovali k důslednějšímu třídění nápojových plechovek ve středu 5. června 2024, u příležitosti Světové dne životního prostředí, v ulicích Prahy ambasadoři iniciativy Každá plechovka se počítá. Během dne vznikla na náměstí Míru obří barevná stěna z plechovek PixelCan s motivem ohrožené mořské želvy.

Akci, která se koná v rámci celosvětové International Recycling Tour ve stejný den také ve městech jako Antverpy, Bukurešť, Budapešť, Dubai, Rio de Janeiro nebo Soluň doprovodila v české metropoli tvorba obří barevné stěny PixelCan z více než 2000 plechovek. Ambasadoři iniciativy Každá plechovka se počítá také procházely ulicemi Prahy 2 s unikátními zelenými recyklačními batohy na zádech a sbírali vypité nápojové plechovky a informovali kolemjdoucí o tom, že hliníkové plechovky mohou být neomezeně recyklovány, pokud jsou správně tříděny.

Z průzkumu*, který si každoročně zpracovává česká pobočka Každá plechovka se počítá ve spolupráci se STEM/MARK a která mapuje chování Čechů, vyplývá, že Češi sice nápoje v plechu mají rádi (několikrát týdně si ho dá téměř 40 % z nich), ale už je neradi třídí (pouze 48 % je vyhazuje do kovových kontejnerů, kam správně patří). Většina se domnívá, že situaci by zlepšilo více kontejnerů na kov v ulicích (69 %) nebo zálohový systém (54 %).

Na otázku, zda souhlasí lidé se zavedením povinného zálohového systému odpovědělo kladně 74 % respondentů. Očekávají od něj zejména snížení množství směsného odpadu a odhozených plechovek na zemi. Někteří mají zkušenosti s podobnými systémy ze zahraničí. Meziročně stoupla i důvěra v zálohový systém, který by tak mohl vyřešit především plechovky, které se konzumují doma. Podle výsledků STEM/MARK průzkumu si doma dá pravidelně nápoj z plechu až 45 % Čechů. Průzkum zároveň ale ukázal, že je důležité rozptýlit obavy a poskytnout veřejnosti jasné informace o zpětném odkupu obalů, včetně těch deformovaných nebo znečištěných, a také zajistit dostatečnou dostupnost míst pro odkup. „Stále zůstanou ale místa, kde zálohový systém nebude plnit svoji roli, jako jsou parky, veřejné akce a prostranství nebo festivaly a koncerty. Proto stále dává veliký smysl intenzivně komunikovat důležitost třídění hliníkových nápojových plechovek mezi veřejností,“ komentuje situaci v České republice za iniciativu Tereza Gyurjánová, která ji v České republice vede.

V roce 2023 celosvětová iniciativa Every Can Counts oslovila na celém světě přes 183,5 milionu lidí a pomohla recyklovat přes 55 milionů nápojových plechovek prostřednictvím jednotlivých akcí a partnerství v daných zemích. „Náš průzkum ukázal meziroční nárůst o 6procentních bodů v otázce informovanosti o nekonečné recyklovatelnosti nápojových plechovek. Aktuálně přes 44 % lidí ví, že hliníková plechovka se dá recyklovat donekonečna a že když ji správně vytřídí, tak se do 60 dní vrátí zpět na pulty obchodů. To nám dělá velkou radost a zároveň nás to motivuje k další intenzivní práci,“ dodává Tereza Gyurjánová.

* Průzkum proběhl na vzorku 500 respondentů. Cílovými respondenty byli lidé kupující nápoje v plechovkách alespoň jednou měsíčně, ve věku 18 až 45 let.

O Každá plechovka se počítá

Iniciativa Každá plechovka se počítá vznikla v roce 2009 ve Velké Británii a je považována za lídra v podpoře recyklace nápojových plechovek napříč Evropou. Jejím cílem je inspirovat každého, aby přispěl ke změně tím, že bude recyklovat nápojové plechovky, ať už je kdekoliv. Může to být v kanceláři, doma, kdekoli na cestách, v parcích, na festivalech a sportovních akcích nebo ve škole či na univerzitě. Dnes je tato iniciativa zastoupena v 18 evropských zemích, v Brazílii, Spojených arabských emirátech a Spojených státech amerických.

© 2024 newsroom.cz