Vědecká rada UK ocenila dvě významné osobnosti z 3. lékařské fakulty

19. Květen 2024

[shared_counts]

19. května 2024

Vědecká rada UK ocenila dvě významné vědecké osobnosti z 3. lékařské fakulty UK

Vědecká rada UK na svém pravidelném zasedání ve čtvrtek 30. května udělila pamětní medaile dvěma významným osobnostem, jež jsou profesně spojeny s Univerzitou Karlovou. Pamětní medaile předal prorektor pro akademické kvalifikace profesor Jan Kuklík.

Na zasedání Vědecké rady Uk byli oceněni:

  • prof. MUDr. Pavel Kalvach, CSc. (3. LF UK) získal stříbrnou medaili za významné celoživotní dílo v oboru neurologie, dlouholetou vědeckou a pedagogickou činnost na UK

Pro profesora Kalvacha, emeritního přednostu Neurologické kliniky 3. LF UK a FNKV, je ocenění také symbolickým dárkem, jelikož před pár dny oslavil osmdesáté narozeniny. Pan profesor Kalvach je výjimečnou a mezinárodně uznávanou osobností v oboru neurologie. Prakticky celý svůj profesní život spojil s Univerzitou Karlovou, především 1. a 3. lékařskou fakultou, na 3. lékařske fakulě UK působí posledních téměř třicet let.

Z hlediska odborného zaměření se celoživotně orientoval na problematiku neuroradiologie a problematiku cévních mozkových příhod. Je členem několika českých, evropských a amerických odborných společností, jako československý a český delegát působil řadu let ve třech evropských společnostech, byl generálním sekretářem a viceprezidentem European Federation of Neurological Societies a členem předsednictva Stroke Alliance for Europe. V obou těchto společnostech organizoval nebo spoluorganizoval řadu vzdělávacích kurzů pro mladé neurology.

Jako člen redakčních rad čtyř časopisů, z nichž dva jsou ve Web of Science (Česká a Slovenská Neurologie a Neurochirurgie, Journalof the Neurologicalsciences), přispěl velkou mírou k jejich rozvoji a nepřímo i ke kultivaci publikačních aktivit českých neurologů. Na fakultě se podílel na reformě výuky neurologie, dodnes vyučuje. Své znalosti a zkušenosti předává studentům a mladým lékařům v rámci postgraduálního a specializačního vzdělávání.

  • doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. (3. LF UK) získal historickou medaili za zásluhy o rozvoj 3. LF UK a celoživotní dílo v oboru gynekologie a porodnictví, vědeckou a pedagogickou činnost na UK

Docent Bohuslav Svobodova, emeritní přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 3. LF UK a UVN, letos rovněž oslavil osmdesáté narozeniny. Prakticky celý svůj profesní život spojil 3. lékařskou fakultou UK, kde aktivně stále působí.

Z hlediska odborného zaměření se celoživotně orientoval zejména na problematiku onkogynekologie, kde i v současné době působí jako konzultant pro mladší kolegy z naší fakulty i celé České republiky. V posledních třiceti pěti letech působil v mnoha akademických funkcích v rámci 3. LF UK i univerzity: Byl děkanem 3. LF UK (2003-2010), proděkanem 3. LF UK (1990-1996,2010-2011), členem Vědecké rady 3. LF UK (1996 – dosud), člen Vědecké rady LF HK UK (2003-2015).

Z jeho pestré palety neakademických funkcí lze připomenout ty nejdůležitější: prezident České lékařské komory (1991-1997), zastupující ředitel FNKV (1998), poslanec Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR (2013-2023), primátor hlavního města Prahy (2010-2013, 2023 – dosud).

TEXT: Jitka Jiřičková

FOTO: Hynek Glos

Sdílet na:

Zdroj: cuni.cz

© 2024 newsroom.cz