Irena Havelková: Akce U!REKA Connects bude skvělou příležitostí pro všechny studenty a zaměstnance

28. Květen 2024

[shared_counts]

VŠB – Technická univerzita Ostrava bude od 3. do 6. června hostit výroční akci, na kterou se sjedou partneři aliance U!REKA prakticky z celé Evropy – zejména pak z Finska, Nizozemska, Portugalska, Belgie, Německa nebo Velké Británie.

Kdy jste poprvé slyšela o alianci U!REKA?

O alianci U!REKA jsem, tuším, poprvé slyšela cca před dvěma lety, a to od své nadřízené, vedoucí Oddělení mezinárodních vztahů, která se pravidelně účastnila různých online jednání. Získala jsem tak povědomí o názvu aliance, nikoli však o jejím účelu. Do tajů aliance a projektu U!REKA Shift jsem začala pomalu pronikat až s organizací výroční akce aliance – U!REKA Connects.

V rámci U!REKA máš na starost akce U!REKA Connects. Jak probíhají přípravy?

Přípravy na akci U!REKA Connects jsou velice intenzivní. Jedná se o akci většího formátu – očekáváme až 230 účastníků, bude probíhat několik paralelních jednání, pro hosty máme připravené exkurze v kampusu i mimo něj, takže je do příprav zapojeno více pracovišť, abychom měli jistotu, že organizačně pokryjeme a zajistíme vše potřebné. Zahraniční partneři mají navíc i své požadavky co do programu konference, takže velice úzce komunikuji v rámci příprav také s nimi.

Co akce přinese studentům a zaměstnancům VŠB-TUO?

Akce U!REKA Connects bude skvělou příležitostí pro všechny studenty a zaměstnance poznat a navázat kontakty s rozmanitou skupinu lidí, kterou spojuje zápal pro danou věc a vysoká míra pracovního nasazení.

Studenti i zaměstnanci budou mít možnost lépe pochopit, o čem aliance U!REKA a její projekt U!REKA Shift je, a to návštěvou jednání pracovních balíčků (jichž je celkem sedm). Čtyři různé workshopy pak nabídnou prezentace partnerů v tématech, které výstižně doplní cíle aliance. V neposlední řadě bude akce U!REKA Connects místem, kde se naši studenti či zaměstnanci budou moct přátelsky a neformálně pobavit s lidmi z různých evropských zemí, kteří jsou velmi srdeční, společenští a dle jejich vlastních slov se do Ostravy velmi těší.

Jak probíhá spolupráce s U!REKA univerzitami?

Spolupráce s U!REKA univerzitami je ve snaze vyjít vstříc jejich požadavkům občas náročná, vždy ale efektivní a příjemná. Z partnerů mám silný pocit, že své zapojení v alianci berou velice vážně a opravdu se s jejími cíli ztotožňují. Univerzity velkou měrou zasahovaly do tvorby programu akce, což je také důvod, proč jeho finální verze dostala podobu až po několika měsících od prvního návrhu. Nicméně všichni, s kým komunikuji, jsou velice vřelí, spolupracující a profesionální, takže tuto spolupráci hodnotím velmi pozitivně.

Je něco, co bys z programu vypíchla a co by si studenti a zaměstnanci VŠB-TUO neměli nechat ujít?

Akce U!REKA Connects je dle mého velmi rozmanitá, proto věřím, že si na ní každý najde něco svého. Kdo chce mít představu, jak komunikuje na dané téma skupina lidí zastupující různé univerzity a různé země, ten by si určitě neměl nechat ujít mítink některého z pracovních balíčků. Kdo chce naopak jít více do hloubky a dozvědět se zajímavosti v hlavních oblastech působení aliance, pak by měl jistě volit jeden ze čtyř workshopů. Pedagogům, garantům studijních programů, koordinátorům či supervizorům určitě doporučuji Pedagogické fórum konající se první dva dny konference.

Máme velice zajímavé spíkry v zahajovací akci, kterou následují neméně zajímavé prezentace nejen od finské hlavní koordinátorky U!REKA, ale také zástupců významných orgnizací. Jsem přesvědčena, že ať už si dotyčný vybere kteroukoli část programu, získá poměrně konkrétní představu o tom, co se za názvem U!REKA skrývá.

Zdroj: vsb.cz

© 2024 newsroom.cz