KVIFF | Kdo zasedne v porotě soutěže Proxima

27. Květen 2024

[shared_counts]

Kdo zasedne v porotě soutěže Proxima

27. května 2024, 17:37

POROTA SOUTĚŽE PROXIMA

Bianca Balbuena

Filipínská producentka, ředitelka společnosti Kroma Entertainment’s Anima Studios, pod jejíž značkou vznikly filmy jako Leonor nikdy nezemře (Zvláštní cena poroty na Sundance FF a týž rok na MFF KV). V minulosti stála v čele společnosti Epicmedia, která produkovala snímky jako Engkwentro (cena pro nejlepší debut v Benátkách), Ukolébavka pro bolestné tajemství a Cu Li Never Cries (oba oceněné na Berlinale), Viet and Nam (soutěž Un certain regard na letošním festivalu v Cannes) nebo V kůži mé matky (Sundance a MFF KV). Bianca Balbuena byla porotkyní na řadě festivalů, působila jako mentorka na mnoha workshopech a je držitelkou významných cen, jako je například Producent roku od Asian Film Commissions Network.

Wouter Jansen

Nizozemský zakladatel filmové sales společnosti Square Eyes, v letech 2013–2019 známé pod názvem Some Shorts, zastupující autorské celovečerní i krátké snímky a ve spolupráci s filmaři navrhující festivalové a distribuční strategie. Výsledkem je katalog obsahující řadu snímků uvedených na prestižních festivalech. V minulosti strávil deset let v roli šéfa programu na nizozemském festivalu krátkých filmů Go Short. Patří mezi experty Locarno Open Doors nebo First Cut Lab, vyučuje na školách jako Le Fresnoy, HEAD Ženeva nebo Nizozemská filmová akademie.

Adéla Komrzý

Česká režisérka, studovala dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a dokumentární tvorbu na FAMU, kde v současnosti absolvuje doktorské studium. V roce 2018 byla na studijní stáži na Filmuni Babelsberg Konrad Wolf, kde studovala režii. Její filmy Jednotka intenzivního života (2021) a Zkouška umění (2022) byly uvedeny na mnoha prestižních mezinárodních festivalech po celém světě a získaly mnoho ocenění (Český lev, Cena české filmové kritiky, hlavní cena soutěže Proxima na KVIFF, cena filmových kritiků FIPRESCI a další).

Mohamed Kordofani

Súdánský filmový režisér. Po patnáctileté praxi leteckého inženýra přešel k filmařině. Je spoluzakladatelem Klozium Studios, produkční společnosti se sídly v Súdánu, Keni a Spojených arabských emirátech. Jeho celovečerní debut Sbohem, Julie, který vznikl v produkční spolupráci uznávané herečky Lupity Nyong’o, byl poprvé uveden v soutěži Un certain regard v Cannes 2023, kde získal cenu Prix de Liberté. Na svém kontě má i cenu Rogera Eberta na MFF v Chicagu a řadu úspěšných projekcí na loňském MFF KV.

Daniela Michel

Mexická festivalová organizátorka. V roce 2003 založila Mezinárodní filmový festival v Morelii s úmyslem podpořit a propagovat novou generaci mexických filmařů. Tento festival se těší dlouhodobé spolupráci s canneským Týdnem kritiky. Vedle anglické literatury studovala i film na Centro de Capacitación Cinematográfica. Byla kurátorkou rozsáhlých retrospektiv klasických mexických snímků v rodné zemi i v zahraničí. Zasedala v porotách na festivalech v Cannes, Benátkách, Berlinale, Sundance či v San Sebastiánu, stejně jako v rámci institucí Rockefeller Foundation’s Media Arts Fellowship, The Fullbright García- Robles Film Fellowships nebo Rolex Mentor and Protégé Arts Initiative.

Další partneři

Newsletter

Vary z první ruky během celého roku.Buďte mezi prvními, kteří se dozví o chystaných akcích i dalších novinkách. Newsletter posíláme, jen když máme co říct.

Přihlášením souhlasím se zpracováním osobních údajů

Sledujte nás na síti:

Mezinárodní filmový festival Karlovy Varyje součástí rodiny KVIFF Group, která zastřešuje i další projekty:

© 2024 KVIFF GROUP

Návštěvní řád / Ochrana soukromí návštěvníků webu / Ochrana osobních údajů / Reklamační řád / Statut festivalu / Kontakty

© 2024 newsroom.cz