Projekt za téměř 50 milionů korun podpoří další rozvoj rehabilitační péče ve FN HK

27. Květen 2024

[shared_counts]

27.05.2024

Fakultní nemocnice Hradec Králové připravila projekt v hodnotě téměř 50 milionů korun, jenž podpoří další rozvoj rehabilitační péče o pacienty, kteří jsou v nemocnici hospitalizováni v kritickém stavu. Projekt, který má být hotov do konce roku 2025, počítá s obnovou a rozvojem rehabilitační a ošetřovatelské techniky využívané Rehabilitační klinikou FN HK a je podpořen z fondů Evropské unie.

„Projekt umožní dále zlepšovat možnosti rehabilitace pacientů z velké spádové oblasti, kteří procházejí akutní léčbou v centrech vysoce specializované cerebrovaskulární a traumatologické péče ve FN HK a potřebují kvalitní rehabilitační péči,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové, MUDr. Aleš Herman, Ph.D.

Plánovaná obnova současně využívaných rehabilitačních přístrojů a pořízení dalších zajistí lepší kvalitu pacientům poskytované péče a také umožní rehabilitační péči většímu počtu pacientů než dosud. Současně se také částečně sníží fyzická náročnost práce zdravotnického personálu. „Projekt počítá také s doplněním některých přístrojů, které dosud klinika nepoužívala. Jedná se například o technologie k rehabilitaci funkce ruky a o přístroje pro ergoterapii a kognitivní rehabilitaci. Projekt přinese další rozvoj v oblasti terapie pacientů se spasticitou,“ uvedl k projektu přednosta Rehabilitační kliniky FN HK, doc. MUDr. Ivan Vařeka, Ph.D.

Současně projekt řeší i pořízení moderních nemocničních lůžek pro pacienty s významně sníženou mobilitou, které zajistí prevenci proleženin a mají také parametry pro nácvik bezpečné mobility a co největší soběstačnosti pacientů. Obnova lůžek také počítá s trendem narůstající průměrné hmotnosti pacientů a také častějšího výskytu pacientů s extrémně vysokou hmotností.

Rehabilitační klinika FN HK, která sídlí v areálu Staré nemocnice, zajišťuje akutní rehabilitační programy především pro pacienty FN HK. Pacientům na dvojici lůžkových odděleních nabízí celkem 44 lůžek, zajišťuje také ambulantní péči.

Fakultní nemocnice Hradec Králové investuje každoročně do obnovy a pořízení nových přístrojů stovky milionů korun, například v roce 2023 byla dokončena obměna přístrojů Oddělení nukleární medicíny za zhruba 120 milionů korun, nemocnice i v tomto případě využila prostředky z evropských dotací.

Zdroj: fnhk.cz

© 2024 newsroom.cz