Zemědělský znalostní a inovační systém („AKIS“)

26. Květen 2024

[shared_counts]

Zemědělský znalostní a inovační systém („AKIS“)

27. 5. 2024

Zemědělský znalostní a inovační systém („AKIS“) je připravován pro všechny významy aktéry, kteří se chtějí podílet na vzájemné výměně a zavádění znalostí a inovací v zemědělsko-potravinářském komplexu a na území našich venkovských regionů.

Pro různé skupiny zájemců o tuto oblast je připraveny různé informační zdroje.

Jsem zemědělec

Podnikatelé v zemědělství, lesnictví a potravinářství jsou hlavními příjemci informací a služeb AKIS a současně jsou cenným zdrojem podnětů z praxe.

Hledám radu?

  • Obraťte se na poradce a využijte dotovanou poradenskou službu! (schéma postupu)
  • Využijte vzdělávací a informační akce MZe Vzdělávací akce PRV – evidence
  • Navštivte demonstrační akce na farmách (seznam demonstračních farem)

S dotazem je možné se obrátit také na další resortní organizace: vybrané výzkumné organizace, univerzity, technologické platformy nebo zemědělské nevládní organizace.

Mám co ukázat?

Jste zemědělský podnik realizující inovativní a účinná řešení v oblasti péče o půdu, uplatňující navíc prvky precizního zemědělství? Přihlaste se mezi demonstrační farmy MZe podporované z národního programu 9.F.m. a sdílejte znalosti formou názorných praktických ukázek. Více o podmínkách dotace.

Řeším inovaci?

Spojte se s poradcem/brokerem, přizvěte zástupce výzkumu, vytvořte operační skupinu a podejte společný inovativní projekt v rámci intervence 53.77 – Podpora operačních skupin a projektů EIP. Jak na to prozradí prezentace. Více o podmínkách dotace.

Hledám další možnosti, kde načerpat znalosti a inspiraci?

Využijte širokou nabídku akcí Celostátní sítě pro venkov (CSV) zřízené MZe k propojování různých aktérů v oblasti zemědělství a rozvoje venkova s cílem podpořit zavádění inovací a napomáhat šíření dobré praxe. Více o CSV. Můžete se stát partnerem sítě nebo členem některé z Tematických pracovních skupiny. Přehled pozvánek na akce CSV.

Mám specifický námět, který nejde realizovat ze SP SZP?

Obraťte se na místní akční skupinu ve Vašem okolí skrze Národní síť MAS. Stačí, aby Váš projekt naplňoval cíle strategie komunitně vedeného místního rozvoje (SCLLD), byl v souladu se SP SZP a byl vybrán místní akční skupinou. Více o podmínkách dotace.

Jsem poradce

Poradci mají v AKIS zásadní roli. Poskytují nezávislé poradenství v široké škále zemědělských a lesnických témat. Část poradců je akreditována a účastní se pravidelného vzdělávání. Část poradců má certifikaci ADVIGREEN, jež je podmínkou čerpání podpory na poradenství ze SP SZP. Někteří poradci působí také jako inovační brokeři, kteří pomáhají s přípravou interaktivních inovačních projektů.

Kde se vzdělávat? Sledujte Přehled registrovaných vzdělávacích akcí pro poradce.

Jak se stát akreditovaným, příp. certifikovaným poradcem?

Vše o akreditaci poradců najdete na webu Agronavigátor pod odkazem Poradenství. Vše o podmínkách certifikace ADVIGREEN najdete pod odkazem Certifikace.

Podpora poradenství je poskytována intervencí 54.78, aktuálně je zpřístupněna podpora pro Individuální poradenství a Specializované poradenství.

  • Individuální poradenství: oprávněným příjemcem dotace je fyzická nebo právnická osoba, která je poradenským subjektem certifikovaným ÚZEI dle schématu ADVIGREEN. Více o podmínkách dotace.
  • Specifické poradenství: oprávněným příjemcem dotace je broker zařazený do Evidence brokerů MZe, který založí operační skupinu a předloží inovativní projekt EIP. Více o podmínkách dotace.

Jsem vzdělávací subjekt

Cílem vzdělávání je posílit znalostní základnu a podpořit sdílení znalostí mezi zemědělci, lesníky, potravináři, příp. dalšími aktéry venkova. Podporovány jsou vzdělávací a informační akce (prezenční i online), kdy podmínkou čerpání podpory je akreditace vzdělávacího subjektu ze strany MZe.

Seznam akreditovaných vzdělávacích subjektů

Jak se stát akreditovaným vzdělávacím subjektem MZe? Vše o akreditaci najdete na webu Agronavigátor pod odkazem Vzdělávání.

Podpora vzdělávání bude poskytována intervencí 55.78, aktuálně je připravována a dobíhají vzdělávací a informační akce podpořené z předchozího Programu rozvoje venkova.

Jsem výzkumník

Jako výzkumník máte možnost se zapojit do aplikovaného výzkumu v rámci Národní agentury pro zemědělský výzkum (NAZV), konkrétně programu ZEMĚ II. na období 2024 až 2032. Výzkumnou výzvou je účast v mezinárodních projektech pravidelně vyhlašovaných tendrů rámcového programu EU Horizont Evropa (2021-2027).

K přenosu již vzniklých inovací do praxe lze využít operačních skupin evropského inovačního partnerství (EIP).

Zdroj: eagri.cz

© 2024 newsroom.cz