Ranní zpráva z finančního trhu: Důvěra amerických domácností zůstává slabá, jejich výdaje jsou však robustní

28. Květen 2024

[shared_counts]

Investiční bankovnictví Komentáře a analýzy Důvěra amerických domácností zůstává slabá, jejich výdaje jsou však robustní

Důvěra amerických domácností zůstává slabá, jejich výdaje jsou však robustní

28.05.2024 8:08:36

Spotřebitelská důvěra v USA by se v květnu měla mírně zlepšit, i tak ale zůstane na velmi nízkých úrovních. Ty však jsou v rozporu se solidním růstem spotřebitelských výdajů, který je silně spjatý s pokračujícím napětím na tamním trhu práce. Kromě makroekonomických dat budou dnes v hledáčku investorů vystoupení z řad představitelů ECB a Fedu. Pro centrální bankéře ECB to zároveň bude jedna z posledních možností se vyjádřit před čtvrtečním zasedáním v příštím týdnu (6. června).

Na programu jsou četná vystoupení představitelů ECB a Fedu.

Důvěra amerických spotřebitelů dle Conference boardu se podle nás v květnu zlepšila na 100,5 b. po 97,0 b. v dubnu. Stále by se tak ale pohybovala na relativně nízkých úrovních. Obecně indikátory spotřebitelské důvěry v USA zůstávají slabé, navzdory tomu jsou ale spotřebitelské výdaje stále silné, byť jejich tempo růstu zpomaluje. Nízká úroveň spotřebitelské důvěry, prakticky odpovídající době pandemie, je historickým měřítkem konzistentní s poklesem spotřeby domácností. Za nepříznivou spotřebitelskou náladou je zřejmě několik faktorů. Jednak vyšší ceny pohonných hmot, které na měsíční bázi mohou i vysvětlit výkyvy ve spotřebitelské náladě. Zintenzivňující stranické politické rozepře ji rovněž ovlivňují, stejně tak jako rozevírající se nůžky mezi vysoko– a nízkopříjmovými domácnostmi. Druhá zmíněná skupina zvláště pociťuje vyšší úrokové sazby na spotřebních úvěrech a nedostupnost vlastního bydlení.

Kromě makroekonomického kalendáře dnes zaujmou pozornost četná vystoupení představitelů ECB a Fedu. Členové ECB by mohli poskytnout vodítka pro další postup v uvolňování měnové politiky poté, co tento proces pravděpodobně zahájí již na zasedání v příštím týdnu (6.6.), jak již nicméně široce avizovali.

Německý IFO index zůstává slabý, očekávání se však zlepšila.

Německý IFO index mírně zklamal, když v květnu stagnoval na 89,3 b., zatímco tržní konsensus předpokládal nárůst na 90,4 b. Složka očekávání do budoucna ale pokračovala čtvrtým měsícem v růstu a v květnu dosáhla 90,4 b. Výhled tamních podnikatelů tak pokračuje ve zlepšování, následovat by podle nás měla i situace v německé ekonomice, byť růst v letošním roce zřejmě zůstane slabý. K růstu by však měla přispět zejména spotřeba domácností, kterou podpoří solidní růst mezd.

Včerejší vyjádření centrálních bankéřů z tábora ECB pouze potvrdila, že se schyluje k začátku uvolňování měnové politiky ECB, a to již na zasedání v příštím týdnu. Zároveň však vyzdvihli opatrnost ohledně jeho dalšího pokračování. To naznačuje, že tempo snižování sazeb bude pravděpodobně pouze pozvolné a na každém následujícím zasedání tak nutně nemusí dojít k pokračování snižování sazeb.

Vzhledem ke svátku v USA a Velké Británii byla včera likvidita na finančních trzích omezená. Česká koruna přesto mírně korigovala posílení z konce minulého týdne a krátce se dostala se zpět nad úroveň 24,70 CZK/EUR. Den ale zakončila pod touto hranicí, když oslabila pouze o 0,14 %. Maďarský forint si rovněž připsal mírnou ztrátu ve výši 0,2 %, stejně tak i polský zlotý. Eurodolarový pár zůstal během dne přibitý kolem otevírací úrovně 1,085 USD/EUR.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Zdroj: kb.cz

© 2024 newsroom.cz