Úředníci magistrátu pomáhali, vyrazili na dobrovolnický den

24. Květen 2024

[shared_counts]

Aktuální informace » Aktuality » Úředníci magistrátu pomáhali, vyrazili na dobrovolnický den

24. května 2024 (pá)

Zaměstnanci magistrátu na jeden den vyměnili úřední práci za pomoc městským a neziskovým organizacím. Na Dobrovolnický den Magistrátu města Olomouce jich ve čtvrtek 23. května vyrazila téměř stovka. Zájem zaměstnanců města byl ve srovnání s loňským rokem, kdy jako dobrovolníci pomáhali poprvé, téměř dvojnásobný.

„První ročník hromadného firemního dobrovolnictví zaměstnanců olomouckého magistrátu proběhl loni v říjnu s ambicí v této pomoci vybraným městským i neziskovým organizacím nejméně jednou ročně pokračovat,“ přiblížila smysl akce náměstkyně primátora pro sociální oblast Kateřina Dobrozemská.

Dobrovolníky bylo vidět při údržbě zeleně a mobiliáře v městských parcích, na hřbitovech, v zoologické zahradě nebo na Sluňákově. Postarali se také o potřeby svěřenců psího útulku na olomouckém letišti, natřeli lavičky v Domově pro seniory ve Chválkovicích, pomohli při údržbě v zázemí městské knihovny a vzali na procházku klienty sociálních služeb.

„Přínosem pro zaměstnance je možnost vyzkoušet si v rámci pracovní doby činnost odlišnou od jejich běžné pracovní náplně a posílit neformální kontakty s ostatními napříč úřadem. Bonusem pro zapojené organizace je bezplatná pomoc dobrovolníků při řešení záležitostí, na které v běžném provozu už většinou nezbývá čas a síly. Určitě to dává smysl oboustranně,“ je přesvědčena náměstkyně Dobrozemská.

Odvedenou dobrovolnickou práci úředníků výrazně ocenili zástupci podporovaných organizací. „Pracovníci magistrátu osmirkovali a natřeli celkem 33 laviček v našem areálu. Mnohokrát za tuto pomoc děkujeme,“ vzkázal Lubomír Vraj z Domova seniorů POHODA. „Všichni zúčastnění se aktivity zhostili s odvahou a zapálením. Natrénovali manipulaci s invalidním vozíkem a čas, který pak věnovali našim klientům. Podle reakcí klientek byl pro ně tento den výjimečný a budou na něj dlouho vzpomínat,“ komentovali aktivitu dobrovolníků zástupci organizace Maltézská pomoc, jejímž hendikepovaným klientům měli pracovníci magistrátu připravit program na volný čas.

„Kladně hodnotí průběh dobrovolnického dne i samotní úředníci, ať už se účastnili úklidových prací a údržby nebo jiné formy dobrovolné pomoci v zapojených organizacích,“ potvrzuje za organizátory Hynek Pečinka, zástupce vedoucího odboru sociálních věcí magistrátu.

Letošní dobrovolnický den se uskutečnil ve spolupráci s Domovem seniorů POHODA Chválkovice, Hřbitovy města Olomouce, Knihovnou města Olomouce, Ligou na ochranu zvířat, Maltézskou pomocí, Sluňákovem, Výstavištěm Flora a Zoologickou zahradou Olomouc.

Přehled všech informací o tom, co statutární město Olomouc dělá pro rozvoj dobrovolnictví, najdete na www.olomouc.eu/dobrovolnictvi

Fotografie:

| Poslední úprava: 24. května 2024 (pá)

Kontakt

Základní úřední dny a hodiny

Pracoviště magistrátu

© 2024 newsroom.cz