Hokejisté oslavili titul na Staroměstském náměstí. „Bez vás bychom to nezvládli,“ smekl Pastrňák

27. Květen 2024

[shared_counts]

Česká hokejová reprezentace oslavila titul mistrů světa s davem fanoušků na Staroměstském náměstí v Praze. V nedělním finále porazila Švýcarsko 2:0 díky rozhodujícímu gólu Davida Pastrňáka v 50. minutě, pojistku přidal během power-play soupeře David Kämpf.

Červenkovo a Pastrňákovo poděkování fanouškům na Staroměstském náměstí

Hokejisté po příjezdu na Staroměstské náměstí nejprve vylezli i s pohárem na střechu autobusu, fanoušci je přivítali nadšeným křikem a skandováním „kdo neskáče, není Čech“. Až po několika minutách reprezentanti vyslyšeli volání „pojďte sem“ a vydali se na pódium. Řada příznivců se oblékla do hokejových dresů nebo si na tváře namalovala české národní barvy.

Ještě na střeše autobusu si hráči pořizovali selfie fotografie se zaplněným náměstím na pozadí. Na pódium je doprovodil hit kapely Queen „We Are the Champions“. V bouřlivé atmosféře moderátor Libor Bouček představil přítomné reprezentanty, trenéra Radima Rulíka i členy realizačního týmu. Celým náměstím se následně neslo „hoši, děkujem“.

Kapitán Roman Červenka s vítěznou trofejí na Staroměstském náměstí

zdroj: ČTKautor: Deml Ondřej

Čeští hokejisté v čele s Davidem Pastrňákem oslavují titul mistrů světa

zdroj: ČTKautor: Říhová Michaela

Kapitán Roman Červenka s vítěznou trofejí na Staroměstském náměstí

zdroj: ČTKautor: Deml Ondřej

Česká hokejová reprezentace na Staroměstském náměstí

zdroj: ČTKautor: Šulová Kateřina

Reprezentační trenér Radim Rulík během oslav na Staroměstském náměstí

zdroj: ČTKautor: Deml Ondřej

Hráči na oplátku děkovali fanouškům. „Bez vás bychom to nezvládli. Děkujeme moc za atmosféru, kterou jste předvedli. Moc jsem si užil každou minutu strávenou na ledě,“ prohlásil jeden z hlavních hrdinů finále David Pastrňák.

Obdobně se vyjadřovali také další mistři světa. „Já bych vám chtěl z celého srdce strašně moc poděkovat. Protože podpora, kterou jsme cítili celý turnaj, byla prostě neuvěřitelná,“ uvedl nejlepší brankář šampionátu Lukáš Dostál.

Na Pastrňákovu výzvu náměstí zpívalo „Tak jsme mistři no a co“, zazněla také například moravská lidová píseň Vysoký jalovec.

Zlato po 14 letech

Právě Staroměstské náměstí bylo v minulosti tradičním místem pro přivítání a oslavy s hokejisty po jejich velkých triumfech. Vedle jiného si tam vychutnával vítězství i legendární olympijský tým z Nagana.

Češi dosáhli na zlato poprvé od triumfu v roce 2010 v Kolíně nad Rýnem a Mannheimu, u kterého byl i současný kapitán Roman Červenka. Svěřenci trenéra Radima Rulíka triumfovali v éře samostatného Česka posedmé, šest zlatých medailí získalo bývalé Československo.

Po desetiletém půstu na velkých mezinárodních akcích vybojovali Češi druhou medaili za poslední tři ročníky po bronzu z roku 2022 v Tampere a Helsinkách.

© 2024 newsroom.cz