Nově zrekonstruovaný Masarykův včelín uvidí návštěvníci v Jelením příkopu

27. Květen 2024

[shared_counts]

Nově zrekonstruovaný Masarykův včelín uvidí návštěvníci v Jelením příkopu

27. května 2024

Návštěvníci Pražského hradu mají možnost při procházce Jelením příkopem zahlédnout nově zrekonstruovaný Masarykův včelín, který se od poloviny 30. let minulého století nachází v Lumbeho zahradě. Vidět je z Masarykovy vyhlídky.

Masarykův včelín byl naposledy rekonstruován před více než deseti lety. Návštěvníci Pražského hradu nyní mohou původní a zcela funkční včelín opět vidět z Masarykovy vyhlídky. Jelení příkop, v němž se vyhlídka nachází, je pro návštěvníky otevřen každý den od deseti hodin dopoledne do šesti hodin do večera. Vstup je zdarma.

„I přes své stáří je včelín plně funkční a v současné době je přizpůsoben pro chov osmi včelstev, které produkují od deseti do šedesáti kilogramů medu na úl ročně. Hotový med je využíván k protokolárním potřebám Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu. V současnosti ve včelíně chováme matky linie Sklenár, kterým patří polovina včelína, ve druhé polovině se nachází včelařská pracovna,“ popisuje Jan Komberec z Odboru servisu Správy Pražského hradu.

Včelín na Hradě nechal vystavět v polovině 30. let minulého století prezident Tomáše Garrigue Masaryk společně s Masarykovou vyhlídkou. Na přání tehdejšího prezidenta byl vystavěn jako kopie slovenského včelína v Bystričce u Turčianského Svätého Martina, kam Masaryk jezdíval a kde měl letní dům. Místo pro včelín vybral Jože Plečnik a umístil ho na osu Masarykovy vyhlídky ve střední části zahrady. Stavbu provedli slovenští tesaři tradičními postupy.

Fotogalerie

Zdroj: hrad.cz

© 2024 newsroom.cz