Ropa se potácí poblíž dvouměsíčního minima

27. Květen 2024

[shared_counts]
  • Ropa se uhnízdila v úzkém pásmu poblíž dvouměsíčního minima. Brent čelí technickému odporu nad 84 USD, ale i oslabení trhu, které se projevuje v rychle klesající spotové prémii a v nižších amerických rafinérských maržích.
  • Navzdory tomu, že se ropa od počátku roku obchoduje zhruba o 12 % výš, jsou její ceny pod tlakem kvůli oslabeným fundamentům a kartel OPEC+ na své červnové schůzce pravděpodobně prodlouží produkční omezení, aby podpořil ceny.
  • Hedgeové fondy jsou už od poloviny dubna čistými prodejci ropy WTI i Brent. Postupně snížily své čisté dlouhé pozice o 40 %, a přispěly tak k oslabení tržních fundamentů a zúžení okamžitých spreadů.

Ropa se uhnízdila v úzkém pásmu poblíž dvouměsíčního minima. Ceny se drží poměrně nízko kvůli technické hladině odporu ropy Brent nad 84 USD, ale i kvůli oslabení různých tržních ukazatelů – klesá prémie spotového Brentu oproti futures a propadly se i americké rafinérské marže. Z toho vyplývá oslabení aktuálních poptávkových vyhlídek. Přesto se ropa obchoduje oproti počátku roku zhruba o 12 % výš, protože v její prospěch mluví robustní růst poptávky očekávaný v následujícím roce a omezení produkce ze strany kartelu OPEC+, které zvýšená nabídka zbylých zemí kompenzuje jen zčásti.

Vzhledem k neschopnosti udržet cenovou hladinu kolem 90 USD, kterou preferuje většina producentů z kartelu OPEC+, ale i vzhledem k oslabujícím fundamentům se zdá být nejpravděpodobnějším výsledkem nadcházející červnové schůzky OPEC+ prodloužení stávajících produkčních omezení. Ale jelikož je už na dohled sezónní zvýšení poptávky, které cenám přeje, je tu jen malé riziko, že by musela Saúdská Arábie se svými kamarády znovu bránit hranici, kterou si stanovili pod 75 USD za barel ropy Brent.

Ropa Brent, která představuje globální benchmark, se v současnosti obchoduje v úzkém pásmu mezi 81 USD a 84,50 USD a hlavní hladinu odporu pro její cestu vzhůru představuje 200denní pohyblivý průměr, v současnosti 84,30 USD. Propad pod 81 USD by mohl vyvolat technický výprodej ze strany taktizujících obchodníků, kteří ho budou vnímat jako začátek formace hlava a ramena.

Hedgeové fondy jsou už od poloviny dubna čistými prodejci ropy WTI i Brent a za tu dobu se kombinované čisté dlouhé pozice propadly o 40 %, na 314k kontraktů (314 milionů barelů). Zmizela tak polovina dlouhých pozic, které se objevily během čtyř měsíců od loňského prosince, kdy Hútíové začali útočit na lodě v Rudém moři a geopolitické napětí pomohlo vyhnat ceny v případě ropy Brent nad 90 USD a v případě WTI and 85 USD. Výprodej ze strany hedgeových fondů, které mají často pozice ve front-month kontraktech na WTI a Brent, kde je největší likvidita, teď přispívá k prudkému propadu okamžitých spreadů, a podporuje tak narativ oslabujících fundamentů.

I když se ale spekulativní prodej na vzniku tohoto narativu podílel, nelze pochybovat, že klíčové indikátory ropného trhu oslabovaly už v předcházejících týdnech. Vidíme to i na zmíněném propadu spreadů futures, které fungují jako ukazatel síly či slabosti trhu, a mimo jiné na rafinérských maržích, které se celosvětově zužují, zatímco zásoby rostou.

I nadále se čeká, že globální poptávka poroste letos rychleji, než je historický trend, a pokud se růstová očekávání náhle nezmění k horšímu, lze počítat s tím, že se ropa Brent v letních měsících na severní polokouli znovu přiblíží cenové hladině 90 USD za barel.

EIA dnes zveřejní svou týdenní zprávu o zásobách ropy a pohonných hmot. Z průzkumů sice vyplývá úbytek zásob, v poslední době ale došlo k dalšímu propadu cen, když Americký ústav pro ropu (American Petroleum Institute) ve své týdenní doplňující zprávě oznámil zvýšení zásob ropy i benzínu o víc než 2 miliony barelů. Kromě údajů o změnách zásob nabídne EIA jako obvykle také podrobné informace o dalších klíčových ukazatelích, jako jsou produkce a vývoz ropy, aktivita rafinérií a implikovaná poptávka po benzínu a naftě. Zpráva bude zveřejněna ve 14:30 GMT a já výsledek jako obvykle umístím na síť X na profil @ole_s_hansen.

O autorovi:

Ole Hansen začal pro Saxo Bank pracovat v roce 2008 a od roku 2010 pracuje jako hlavní komoditní stratég. Jeho prací je tvorba strategií a analýz globálních komoditních trhů definovaných fundamentálními ukazateli, náladou trhu a technickým vývojem.

Ole Hansen je autorem týdenních zpráv, které mapují vývoj na trzích s komoditami a současně klientům poskytují názory na obchodování v rámci značky SaxoStrats. Pravidelně přispívá do vysílání i tištěných médií jako jsou CNBC, Bloomberg, Reuters, Wall Street Journal, Financial Times a Telegraph. Před příchodem do Saxo Bank pracoval Ole Hansen 18 let v londýnské City jak v obchodě, tak i v oblasti multi-asset hedgeových fondů. Má zkušenosti s obchodováním i investicemi a je respektovaným stratégem, který se pravidelně setkává s klienty Saxo Bank po celém světě. Bankovní vzdělání získal Ole Hansen v Danske Bank.

O skupině Saxo Bank

Skupina Saxo Bank je přední fintech specialista, který přináší lidem investiční příležitosti na kapitálových trzích. Jako globální lídr v oblasti investic a obchodování s různými aktivy usiluje o realizaci své vize umožnit lidem naplňovat vlastní finanční aspirace.

Společnost Saxo byla založena v dánské Kodani v roce 1992 a stala se jednou z prvních finančních institucí, které nabídly platformu pro online obchodování, jež dává běžným investorům k dispozici stejné nástroje a stejný přístup k trhům, jaký mají profesionální obchodníci, velké instituce a manažeři investičních fondů. Jako nejpokrokovější banka, která představuje pro klienty nejlepší možnou volbu, nabízí Saxo široký přístup na globální kapitálové trhy napříč všemi třídami aktiv a umožňuje jim obchodovat z jediného maržového konta s více než 40 000 instrumenty ve více než 20 jazycích. Skupina Saxo Bank má více než 120 partnerů mezi finančními institucemi, a umožňuje tak nabídnout klientům komfortnější investování prostřednictvím technologií otevřeného bankovnictví. Saxo svým klientůma partnerům přináší nástroje, platformy a znalosti.

Skupina Saxo Bank je držitelem čtyř bankovních licencí a je regulovaná v celosvětovém měřítku. Saxo je globální společnost s lokálním zastoupením, celková hodnota aktiv jejích klientů přesahuje 45 miliard EUR a zaměstnává více než 2100 odborníků ve finančních centrech po celém světě, včetně Londýna, Singapuru, Amsterdamu, Curychu, Dubaje, Šanghaje, Hongkongu a Tokia. Servis pro klienty ve střední a východní Evropě zajišťuje centrála Saxo Bank v Praze.

Podrobnější informace naleznete na adrese: http://www.home.saxo.

© 2024 newsroom.cz