Kraj Vysočina hostil letošní předávání cen MOSTY: Tiskové zprávy

27. Květen 2024

[shared_counts]

Kraj Vysočina hostil letošní předávání cen MOSTY

Štítky této stránky

  • Hejtman
  • sociální věci
  • Vítězslav Schrek

Koncem minulého týdne se v jihlavském Horáckém divadle uskutečnil už 21. ročník Slavnostního předávání Cen MOSTY. Ocenění uděluje Národní rada osob se zdravotním postižením ČR v zájmu podpory aktivit přispívajících ke zlepšení postavení osob se zdravotním postižením a jejich participace nebo za mimořádnou aktivitu a čin ve prospěch těchto lidí. Akce se uskutečnila opět pod patronací přítomné Livie Klausové, záštitu převzal hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek a primátor statutárního města Jihlava Petr Ryška. „Těší mě, že nejen v Kraji Vysočina, ale i v celé České republice máme spoustu organizací a osob, které se snaží dělat život lidem s handicapem příjemnější, zajímavější a hezčí. Poděkování si zaslouží nejenom dnešní nominovaní a vítězové, ale všichni, kteří se zdravotně postiženými osobami pracují nebo o ně pečují,“ vyzdvihl význam této ocenění hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Z více než čtyř desítek návrhů na udělení cen MOSTY vybrala odborná komise, složená ze zástupců NRZP ČR, Úřadu vlády, Kraje Vysočina a Města Jihlavy, pět finalistů v každé kategorii a ve druhém kole rozhodla o vítězích v těchto kategoriích.

Vítězem I. kategorie – instituce veřejné správy – se stal Státní fond dopravní infrastruktury za dlouhodobé financování staveb, které zvyšují bezbariérovost ve veřejném sektoru. Usnadňují tak život lidem se zdravotním postižením po celé České republice. Od roku 2000 bylo na tyto účely schváleno přes 4 tisíce příspěvků jednotlivým subjektům ve výši téměř 18 miliard korun.

Vítězem II. kategorie – nestátní subjekt – se stal Festival Rock for People, za projekt Bezbariérový Rock for People. Pořadatelé festivalu připravili bezbariérovou zónu a sociální zázemí, kde měli lidé se zdravotním postižením k dispozici dvě komfortní sprchy a toalety.

Vítězem III. kategorie – osobnost hnutí osob se zdravotním postižením – se stal Roman Herink. Zasadil o zrod českého para hokeje, byl jako jeho první zástupce uveden do Síně slávy českého hokeje. Cenu Mosty mu předal osobně Jiří Holík, trojnásobný mistra světa v ledním hokeji a držitel čtyř medailí z Olympijských her.

Zvláštní cenu ve IV. kategorii, získala Ljubica Váchová, ředitelka Mateřské školy a Speciálně pedagogického centra Jihlava. V této mateřské škole se integrují děti se zdravotním postižením se zdravými dětmi. Prostředí mateřské školy je bezbariérové a třídy jsou připravené pro zařazení dětí s různými speciálními potřebami. Součástí školy je speciálně pedagogické centrum, které pečuje o děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

  • tisk@kr-vysocina.cz

© 2024 newsroom.cz