Vltavská filharmonie: Dlouho očekávaná kulturní stavba, která má dobře nakročeno

27. Květen 2024

[shared_counts]

Copy URL

Koncem ledna 2023 představil v Praze zakladatel a kreativní ředitel BIG Bjarke Ingels podrobnou architektonickou studii Vltavské filharmonie. Na jejím základě se rozbíhají projektové práce, které by měly během tří let vyústit v zahájení samotné výstavby.

Unikátní hudební komplex v pražských Holešovicích vznikne pod projektovým vedením sdružení firem DELTA Group, JE Group a FETTERS management. Zahájení stavby je plánováno na rok 2027, dokončení na rok 2032.

Mezinárodní skupina DELTA Group, je spolu s týmem DELTA Group ČR, jenž je vedoucím tohoto sdružení, spolu s českými partnery zodpovědná za přeshraniční řízení projektu a synergicky podporuje všechny procesy plánování s investorem. Z aktuálního dění na projektu Iveta Bosáková a Zbyněk Kovář doplňují, že momentálně velmi intenzivně probíhají schvalovací procesy architektonické studie.

Podrobná studie rozvíjí soutěžní návrh, se kterým studio BIG zvítězilo před dvěma roky v mezinárodní soutěži. „Vltavská filharmonie je zkomponována jako stoupající meandrující cesta od břehu řeky na střešní terasu. Všechny tři sály i doplňující prostory vznikly s cílem vytvořit dominanty na první pohled. Jsou vyladěny pro zvuk a zároveň nastaveny tak, aby byly funkční a zároveň nabídly možnost propojování lidí. Z této rytmické struktury vystupuje symfonie kolonád a balkonů jako platforma pro veřejný život. Expresivní i pragmatická. Nová filharmonie se stane klíčovou dominantou Prahy. Od řeky až po střechu,“ popisuje Bjarke Ingels, který architektonickou studii osobně představil nejprve 24. ledna v Centru architektury a městského plánování (CAMP) na přednášce Urban Talks, a následně i o den později na tiskové konferenci.

Tři koncertní sály a další kulturní nabídka

Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK a Česká filharmonie rozšíří prostory budovy o další kulturní nabídku, a zpřístupní tak celkově budovu veřejnosti. Bude zde integrováno hudební oddělení městské knihovny, vzdělávací centrum, kreativní hub, restaurace a další obchodní prostory. V centru pozornosti architektů při navrhování konceptu celé budovy byly tři sály: koncertní sál pro 1 800 lidí, menší sál pro 500 diváků a multifunkční sál pro 700 zájemců o kulturu.

“Na dokončení architektonické studie pracovali odborníci z celého světa. Při dopracování reagovali nejen na připomínky soutěžní poroty, ale také širší veřejnosti, která se aktivně zapojila do procesu úpravy návrhu. Ve srovnání s původním návrhem se ve výsledném projektu objevuje řádově více zelených ploch a významně posílilo i spojení s řekou,” vyjmenovává jen některé změny náměstek pražského primátora pro územní rozvoj Petr Hlaváček. „Vltavská filharmonie nebude pouze novým koncertním sálem, stane se především otevřeným kulturním a vzdělávacím centrem, které bude sloužit veřejnosti.”

Přihlašte se k odběru a už Vám nic neunikne!

  • Každý týden přinášíme nejzásadnější zprávy z průmyslu, které by neměli uniknout váší pozornosti.

© 2024 newsroom.cz