Na zaplacení daně z nemovitostí zbývá týden. Už víte kolik?

26. Květen 2024

[shared_counts]

Daň z nemovitých věcí je potřeba zaplatit do 31. května. Pokud její výše v jednom kraji přesáhne 5000 korun, lze ji uhradit ve dvou splátkách – tu druhou do 30. listopadu.

Platební údaje k uhrazení daně rozesílala finanční správa od druhé poloviny dubna.

„V případě, že někdo do pátku 24. května neobdržel platební informaci poštovní složenkou, datovou schránkou ani e-mailem a neplatí daň prostřednictvím SIPO, doporučujeme kontaktovat příslušný finanční úřad nebo se přihlásit do aktivované daňové informační schránky na portálu Moje daně,“ říká generální ředitelka finanční správy Simona Hornochová.

Pro přihlášení do daňové informační schránky stačí bankovní identita (přístupové údaje do elektronického bankovnictví) nebo datová schránka, případně občanský průkaz s čipem.

Přibližně 1,1 milionu držitelů datových schránek obdrželo údaje k zaplacení daně do své datové schránky. Dalšímu milionu poplatníků přihlášených k zasílání e-mailem poslala finanční správa údaje do jejich e-mailové schránky. „Ostatním majitelům nemovitostí byla nejpozději 24. května platební informace odeslána poštou v podobě celkem 1,8 milionu dopisů s poštovní složenkou,“ dodává šéfka finanční správy.

Všechny způsoby komunikace obsahují vedle platebních údajů také QR kód pro jednoduché zaplacení mobilním telefonem. Vedle bezhotovostního převodu na účet finančního úřadu lze zaplatit také poštovní poukázkou („složenkou“) nebo prostřednictvím SIPO.

„S blížící se splatností daně evidujeme velké množství dotazů, které souvisí s jejím zvýšením. S těmito dotazy se setkáváme hlavně ve městech, kde došlo vedle navýšení sazby daně vyplývající ze zákona také k zavedení či zvýšení místního koeficientu. Snažíme se proto na územních pracovištích a telefonních linkách poskytovat maximálně jasné a srozumitelné informace, aby lidé lépe pochopili důvody přijatých změn a jejich vliv na výši daně,“ říká Hornochová.

Sazby daně stouply v průměru o 80 %, ale současně mohlo dojít i k významnému navýšení daně v důsledku zavedení či zvýšení místního koeficientu ze strany obce. Ze statistik finanční správy vyplývá, že místní koeficient vyšší než jedna využívá zhruba 1100 obcí, tedy přibližně každá pátá až šestá.

Celkové inkaso daně z nemovitých věcí by se mělo podle předpokladu ministerstva financí zvýšit o 10 miliard korun, loni dosáhlo 12,45 miliardy.

© 2024 newsroom.cz