Otakar Pražák: Jak na Soutoku postrašilo místní lidi sedum vědců, jedna vědecká společnost a jeden ministr

26. Květen 2024

[shared_counts]

Otakar Pražák: Jak na Soutoku postrašilo místní lidi sedum vědců, jedna vědecká společnost a jeden ministr

26.5.2024

Diskuse: 1

Soutok Moravy a Dyje – pohled na výběžek českého břehu.

Pod autorstvím sedmi vědců a jedné vědecké společnosti vyšel v Ekolistu dne 20. 5. 2024 článek s názvem „Odborné společnosti: Společné prohlášení k problematice ochrany jihomoravských luhů“. Čtyři dny před tím, v deníku Brněnská Drbna, ministr životního prostředí sděluje, že sídlem Správy CHKO Soutok bude Lanžhot. V pondělí 20. 5. 2024 se uskutečnilo výjezdní zasedání Senátního výboru v Lanžhotě k problematice záměru vyhlášení CHKO Soutok. Lze se právem domnívat, že oněch sedm vědců, jedna vědecká společnost a ministr životního prostředí chtěli předem toto zasedání ovlivnit. Místní občany a řadu právnických subjektů se však zastrašit nepodařilo. Proč? Protože všichni přítomní vlastníci nemovitostí dali zástupcům AOPK a ministerstva životního prostředí zcela jasně najevo, že s vyhlášením CHKO Soutok nesouhlasí!

Ochranou přírody na Soutoku se zabývám již více jak 40 let. Proto si dovolím zpochybnit společné prohlášení zmíněné akademické obce. Podle výše uvedeného dokumentu je lužní krajina nad soutokem Dyje a Moravy přírodně nejbohatší ve střední Evropě. Ohrožují ji motorové pily a půdní frézy, které vytvářejí z vytěženého lesa oraniště, navíc prolévané hektolitry herbicidů a plné invazních rostlin. Jako kdyby například v nejbližší CHKO Pálava tomu bylo jinak. Copak se tam motorové pily a herbicidy nepoužívají, nebo snad se invazní rostliny tomuto přírodnímu fenoménu vyhýbají? Posledním hitem na Pálavě je boryt barvířský, který ohrožuje původní stepní společenstva rostlin. Je tam snad vinou pracovníků CHKO Pálava?

Od devadesátých let je snahou ochránců přírody vyhlásit na Soutoku CHKO. Sám jsem dokonce, někdy v r. 1993, přesvědčoval obce a dokonce přednostu Okresního úřadu v Břeclavi aby dali souhlas k rozšíření CHKO Pálava. Všichni starostové dotčených obcí včetně přednosty okresního úřadu souhlasili, kromě Lesů ČR s.p., protože už v té době chtěli ochránci přírody zrušit oboru Soutok, jednu oboru na Pálavě a vyhnat kozy bezoárové, čímž si prakticky uzavřeli cestu ke všem budoucím jednáním. Přirovnávat Prahu k Soutoku v rámci pokrytí chráněných území a dokonce vyvozovat z tohoto nesmyslu jeden z největších dluhů našeho státu vůči přírodě bych od vědců skutečně neočekával. Zvláště pak proto, že jak sami tvrdí, patří krajina nad soutokem Dyje a Moravy již více jak třicet let k nejbohatším přírodním biotopů ve střední Evropě. To Praha tím asi nebude.

V prohlášení vědců je také kromě jiného uvedeno, že vyhlášení CHKO má přinést nezbytnou expertízu. Ptám se jakou, když už sami přišli na to, že příroda na Soutoku je ohrožena motorovými pilami, půdními frézami, hektolitry herbicidů a invazními rostlinami? Ano, lužní krajina je ohrožena a to především nedostatkem vody a probíhajícími klimatickými změnami. A pokud chtějí vědci a zastánci vyhlášení CHKO Soutok dosáhnout souhlasu od místních lidí, ať sestoupí ze svého piedestalu vševědoucích do role pomocníka ve vysvětlování vlastníkům pozemků, že právě na tom jejich se vyskytuje vymírají druh rostliny či živočicha a proto je nutné na něm vyhlásit patřičnou ochranu. Ze zkušenosti vím, že taková práce je dlouhodobá, ale mnohé zemědělce či lesníky se nakonec přesvědčit podaří. To je také smyslem smluvní ochrany, kterou státní byrokracie tvrdošíjně odmítá i přesto, že již téměř deset let je tato možnost platným institutem zákona o ochraně přírody. V tom vidím základ a smysl skutečné ochrany přírody, a je mě líto, že současná ochranářská garnitura v čele s ministrem životního prostředí většinou prosazuje bezohledné byrokratické postupy včetně bezprecedentního porušování zákona o ochraně přírody a krajiny.

reklama

Otakar Pražák

Autor byl třicet let předsedou ČSOP ZO Břeclav, deset let pracovníkem Okresního úřadu Břeclav, referátu životního prostředí a osmnáct let OSVČ s živnostenským oprávněním na poradenskou a zprostředkovatelskou činnost v ochraně přírody a životního prostředí.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Dále čtěte |

První jarní Motýlí půlhodinka startuje. Připravte si papír a tužku a pojďte hledat motýlyVlhčený ubrousek. Ultimátní dobro, ultimátní zloVeverky a berušky jsou v pohodě. Ale některá zvířata nám ve městě vadí

Další články autora |

Otakar Pražák: Proč bezzemci, ekologisté a stát chtějí CHKO SoutokOtakar Pražák: Vyhlášení CHKO Soutok doprovázejí lži, diktát a ignorace zákonaOtakar Pražák: Vlastníci pozemků mohou zastavit vyhlášení CHKO Soutok

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk

Všechny komentáře (1)

Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Uživatelský e-mail

Heslo

Zapomněli jste heslo? Změňte si je. Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

26.5.2024 06:05

už tu máte nějakou vydavatelskou činnost vlastních názorů a tak by se dalo říci, že poskytujete o sobě dost informací. Vaše psaní považuji za bláznivé. Nevíte co chcete. Když měl být “ Soutok“ Národním parkem, tak se vám to nelíbilo a když CHKO, tak se Vám to nelíbí zase.

Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Uživatelský e-mail

Heslo

Zapomněli jste heslo? Změňte si je. Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

© 2024 newsroom.cz