Jitrocel: co byste měli vědět

22. Květen 2024

[shared_counts]

Obsah

Výrobky z jitrocele

Druhy jitrocele

Přečíst článek: Jak ošetřit bodnutí hmyzem?

Benefity

Jitrocel obsahuje velké množství tělu prospěšných látek, jako jsou slizové látky v listech, glykosidy (aukubin), dále třísloviny, vitamin C, kyselina křemičitá, draselné soli a zinek. Právě slizové látky působí pozitivně proti kašli, jelikož tyto látky mají ochranné a sekretolytické účinky. Dále se využívá jako podpora na popáleniny či ekzémy.

Léky na kašel

Jitrocelový sirup

Doplňky stravy na detoxikaci organismu

Použití v kosmetice

Jitrocel nachází uplatnění i v oblasti kosmetiky, kde jsou jeho pozitivní účinky využívány pro péči o pleť. Extrakt z jitrocele se přidává do různých krémů, pleťových vod a balzámů na rty. Jeho schopnost podporovat regeneraci kůže a zklidnit podráždění činí z jitrocele výbornou složku pro produkty určené na citlivou nebo problematickou pleť, a také pro výrobky po opalování ke zklidnění pokožky.

Bezpečnost a kontraindikace

Přestože je jitrocel obecně považován za bezpečnou bylinu, je důležité věnovat pozornost možným alergickým reakcím a interakcím s léky. Osoby s alergií na rostliny z čeledi jitrocelovitých by se měly jitroceli vyhnout. Před zahájením jakékoliv terapie s využitím jitrocele se doporučuje konzultace s odborníkem, zejména pokud jste těhotná, kojíte, nebo užíváte jiné léky.

Závěr

Jitrocel je výjimečná rostlina s širokým spektrem využití. Jeho pozitivní účinky, od podpory hojení ran až po podporu dýchacího systému, z něj činí cenného spojence v péči o vaše zdraví. S ohledem na jeho všestrannost a dostupnost je rostlinou, kterou stojí za to lépe poznat a začlenit do života pro podporu vašeho zdraví a pohody. Při všech formách využití jitrocele je klíčové dodržovat doporučené dávkování a mít na paměti možné kontraindikace a interakce s léky.

Zdroje

https://pubmed­.ncbi.nlm.nih­.gov/29028587/

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-677/great-plantain

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC5878­035/

https://www.dtes­t.cz/clanek-1323/leciva-sila-rostlin-jitrocel-kopinaty-plantago-lanceolata-l

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.

© 2024 newsroom.cz