22. Květen 2024
Obsah
Druhy jitrocele
Přečíst článek: Jak ošetřit bodnutí hmyzem?
Benefity
Jitrocel obsahuje velké množství tělu prospěšných látek, jako jsou slizové látky v listech, glykosidy (aukubin), dále třísloviny, vitamin C, kyselina křemičitá, draselné soli a zinek. Právě slizové látky působí pozitivně proti kašli, jelikož tyto látky mají ochranné a sekretolytické účinky. Dále se využívá jako podpora na popáleniny či ekzémy.
Doplňky stravy na detoxikaci organismu
Použití v kosmetice
Jitrocel nachází uplatnění i v oblasti kosmetiky, kde jsou jeho pozitivní účinky využívány pro péči o pleť. Extrakt z jitrocele se přidává do různých krémů, pleťových vod a balzámů na rty. Jeho schopnost podporovat regeneraci kůže a zklidnit podráždění činí z jitrocele výbornou složku pro produkty určené na citlivou nebo problematickou pleť, a také pro výrobky po opalování ke zklidnění pokožky.
Bezpečnost a kontraindikace
Přestože je jitrocel obecně považován za bezpečnou bylinu, je důležité věnovat pozornost možným alergickým reakcím a interakcím s léky. Osoby s alergií na rostliny z čeledi jitrocelovitých by se měly jitroceli vyhnout. Před zahájením jakékoliv terapie s využitím jitrocele se doporučuje konzultace s odborníkem, zejména pokud jste těhotná, kojíte, nebo užíváte jiné léky.
Závěr
Jitrocel je výjimečná rostlina s širokým spektrem využití. Jeho pozitivní účinky, od podpory hojení ran až po podporu dýchacího systému, z něj činí cenného spojence v péči o vaše zdraví. S ohledem na jeho všestrannost a dostupnost je rostlinou, kterou stojí za to lépe poznat a začlenit do života pro podporu vašeho zdraví a pohody. Při všech formách využití jitrocele je klíčové dodržovat doporučené dávkování a mít na paměti možné kontraindikace a interakce s léky.
Zdroje
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29028587/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-677/great-plantain
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5878035/
https://www.dtest.cz/clanek-1323/leciva-sila-rostlin-jitrocel-kopinaty-plantago-lanceolata-l
Autor článku
Ing. Kateřina Jakešová
Vystudovala jsem obor Výživa a potraviny na České zemědělské univerzitě v Praze. Rozumím tomu, jakým způsobem výživa ovlivňuje lidské zdraví a také trávicím procesům v lidském těle. Jsem převážně odborníkem na výživu dětí, kde čerpám mnohdy z osobních zkušeností. Absolvovala jsem také semestry anatomie a fyziologie, ve kterých se i nadále vzdělávám. Během studií jsem strávila rok v Itálii, kde jsem se naučila obstojně italsky a také to, v čem pro nás může být inspirací středomořská kuchyně. Když zrovna nepíšu články, tak cestuju, hraju volejbal a studuju marketing.
Zdroj: pilulka.cz