Duben ve znamení smíšených výsledků

21. Květen 2024

[shared_counts]
  • Peněžní, nemovitostní a komoditní fondy skončily v dubnu v kladných číslech.
  • Nejúspěšnější kategorií byly komoditní fondy, a to díky stoupající tržní ceně ropy a cenných kovů.
  • Nejslabší třídou aktiv byly tentokrát akciové fondy, které zaznamenaly pokles o 3,04 procenta.

Praha, 21. května 2024 – Broker Consulting Index podílových fondů zaznamenal v měsíci dubnu smíšené výsledky. Dařilo se zejména peněžním, nemovitostním a komoditním fondům, přičemž poslední ze jmenovaných si připsaly nárůst 3,58 procenta. Po několika měsících neúnavného růstu naopak poklesly akciové fondy, a to o 3,04 procenta. Pokles byl v dubnu evidován také u dluhopisových fondů, které signifikantně zareagovaly na změny v monetární politice.

Nejvýkonnější kategorií fondů dlouhodobě sledovaným Broker Consulting Indexem podílových fondů se staly komoditní fondy. Ty zaznamenaly v měsíci dubnu kladný výnos 3,58 procenta, který byl způsoben hlavně rostoucí tržní cenou ropy a cenných kovů. Vývoj komoditních indexů ovlivnila také cena zlata, které zaznamenalo růst v důsledku celosvětového geopolitického napětí a také růstu inflačních tlaků v USA.

Současná ekonomická situace přeje ještě stále i fondům peněžního trhu, a to i přes další snížení repo sazby. „Repo fondy a obecně fondy peněžního trhu stále zůstávají pro investory velmi zajímavé, ale jejich výkonnost se v následujících měsících bude velmi pravděpodobné dále snižovat spolu s poklesem úrokových sazeb“, komentuje výsledek Tadeáš Chmelíček, investiční analytik ze společnosti Broker Consulting.

V kladných číslech skončily v dubnu také nemovitostní fondy, stejně jako tomu bylo v předchozích měsících. Trend mírného růstu u českých nemovitostních fondů se stále udržuje a svědčí tak o trvalém zájmu investorů o nemovitosti jako stabilní investiční třídu.

Největší pokles byl v dubnu evidován u akciových fondů, které zaznamenaly pokles o 3,04%. Za propadem tohoto segmentu stojí obavy ze zvyšování základních úrokových sazeb americkou centrální bankou v návaznosti na rostoucí inflaci a také zpomalující růst ekonomiky. „Podle většiny analytiků se bude jednat spíše o přirozenou krátkodobou korekci, která otevře dveře dalšímu růstu. Akciové trhy sice ustoupily ze svých maxim, nicméně stále drží velmi dobré zisky,“ dodává Tadeáš Chmelíček ze společnosti Broker Consulting.

V reakci na změny v monetární politice, došlo také k ochlazení trhu s dluhopisovými fondy. Ty, dle Broker Consulting Indexu, vykázaly pokles o 1,45 procenta a kopírují zahraniční klesající trend. I zde je na vině odolnost americké inflace a obavy z růstu úrokových sazeb FEDu. Na potencionální zvýšení cen dluhopisů nemělo bohužel vliv ani opakované snížení základní úrokové sazby Českou národní bankou a ceny dluhopisů v průběhu dubna klesaly.

_____________________________________________________________________________________________

Index podílových fondů reprezentuje portfolio převážně českého investora. U akciových fondů nebere v potaz úzké regionální či sektorové zaměření, ale zaměřuje se na globální akciový trh. Složení fondů v akciovém indexu reflektuje portfolio běžného českého investora investujícího do akciových fondů. Podobné je to také u komoditních fondů, kde index reflektuje výkonnost fondů investujících převážně do tradičních komodit. U dluhopisových fondů klade index větší důraz na české a evropské dluhopisové fondy, ale ve výkonnosti zohledňuje i dluhopisové fondy investující do státních dluhopisů různých ekonomik a také dluhopisové fondy zaměřující se na rizikovější dluhopisy, ale již s menší vahou. U peněžních fondů a nemovitostních fondů je sledována pouze výkonnost českých podílových fondů.Proč je dobré tento index sledovat: Čeští investoři mají v podílových fondech zainvestován majetek ve výši zhruba 557 miliard korun. Fondy jsou velmi využívanou platformou pro dlouhodobé investování, zejména při vytváření rezerv pro postaktivní věk (60+). Index ukazuje, jak se vede fondům dle jednotlivých tříd investičních aktiv. Investoři si mohou mimo jiné srovnávat, jak si jimi vybrané fondy vedou v porovnání s průměrem trhu.

© 2024 newsroom.cz