5 tipů, jak vyzrát na pylové alergie

16. Květen 2024

[shared_counts]

Pyly jsou jedním z nejčastějších spouštěcích faktorů respiračních alergií a počet nemocných celosvětově roste. Pylová sezóna je právě nyní v plném proudu, což lidé s větší citlivostí pociťují na vlastní oči i dýchací cesty. Nepříjemné příznaky alergie je důležité nepřehlížet, protože mohou vést k závažným zdravotním komplikacím například v podobě postižení oční rohovky.

Alergickými reakcemi trpí stále více lidí včetně dětí. Na vině jsou mimo jiné klimatické změny a ovzduší znečištěné emisemi skleníkových plynů. Následky tohoto vývoje vidí lékaři a lékárníci každý den.

Na vině může být genetika, měsíc narození i ovzduší

„Stejně jako například u atopického ekzému, i v případě pylové alergie se náchylnost k tomuto onemocnění dědí. Pouze geny ale nestačí. K rozvoji je nutné také opakované vystavení alergenům a dalším faktorům, které zvyšují citlivost na ně,“ vysvětluje MUDr. Zdeněk Vaníček z oční kliniky Lexum v Praze Budějovická. Ze studií například vyplývá, že riziko alergií je vyšší u dětí narozených v předjarních a jarních měsících, a to hlavně tehdy, pokud se alergie projeví už v dětském věku.

Naučte se mírnit příznaky

K vyvolání obtíží stačí u silně přecitlivělých pacientů pouze 5 až 50 pylových zrn/m3 vzduchu. Většina alergizujících rostlin přitom do ovzduší vypustí miliony až miliardy pylových zrn. I skutečnost, že rozvoj alergií je vyšší ve městech ukazuje, že vyhýbat se pylům je prakticky nemožné. Co tedy může v případě pylové alergie pomoci?

Užívejte antihistaminika i lokálně

Antihistaminika jsou léky, které působí proti účinkům histaminu, hormonu podílejícího se na vzniku alergických reakcí. „Antihistaminika jsou skvělým způsobem, jak zmírnit nepříjemné příznaky. K dispozici máme nejen tablety, ale také oční kapky a nosní spreje. Ty se cíleně zaměřují na mírnění konkrétních projevů. Například oční kapky tak pomáhají v případě, kdy tělo na výskyt alergenů reaguje zarudnutím bělma, svěděním a pálením očí, slzením, rozmazaným viděním, ale také nateklými víčky nebo přecitlivělostí na světlo,“ říká MUDr. Vaníček a pokračuje: „Oční alergie je přitom důležité nepodceňovat, protože při přehlížení příznaků může dojít k postižení rohovky a ohrožení zraku.“

Zjistěte o alergenech víc

Pokud na sobě cítíte příznaky pylové alergie, navštivte specializované pracoviště kvůli přesné diagnóze. V sezoně pak sledujte pravidelně pylové zpravodajství, která každý týden zveřejňuje seznam aktuálně aktivních alergenů. Pylovou předpověď si můžete nechat posílat i na e-mail.

Čím méně pylu, tím lépe

V případě pylové sezóny je pyl skutečně všudypřítomný. Pokud se ho ale bude vyskytovat ve vašem okolí méně, reakce organismu na něj může být mírnější.

  • Nejlepší dobou na otevření oken je ráno nebo po dešti. Jinak je nechte raději zavřená.
  • Pořiďte si protipylové sítě.
  • Pravidelně si myjte vlasy.
  • Pylu zbavte i své oči a nos.
  • Oči zbytečně nedrážděte mnutím.
  • Vyhýbejte se činnostem, které pyl víří. Sekání trávy nechte raději na někom jiném.
  • Prádlo sušte uvnitř.

Chraňte se před pylem i venku

„Oční spojivka, která pokrývá oko mezi horním a dolním víčkem a je v kontaktu s vnějším prostředím, je alergenům vystavena stejně jako nosní sliznice. V případě pylové sezóny ji pomohou před pylovými zrny poletujícími v ovzduší ochránit sluneční brýle. Při jejich výběru dbejte na to, aby se jednalo o brýle s UV filtrem. Oči tak budete chránit nejen před pylem, ale také škodlivým slunečním zářením,“ radí MUDr. Vaníček, jak udělat pro oči ještě víc.

Antihistaminika jsou jen jednou z možností

Antihistaminika sice patří mezi nejznámější přípravky proti alergiím, ale nejsou jedinou možností. Specialisté disponují léky působícími proti alergickému zánětu, které obsahují kortikoidy (např. kortizon), kromony, antagonisty leukotrienových receptorů a mnoho dalších.

U pacientů s těžkými projevy alergií se mohou lékaři zaměřit přímo na příčinu, k tomu je určena specifická alergenová imunoterapie známá také pod názvem SAIT.

© 2024 newsroom.cz