Advokátní úschovy pod drobnohledem. Poslanci a odborníci volají po změně zákona

16. Květen 2024

[shared_counts]

16. května 2024, Praha – Na nedávném semináři v Poslanecké sněmovně organizovaném Jakubem Michálkem, předsedou poslaneckého klubu Pirátů, se politici a odborníci shodli na nutnosti změny zákona o advokacii, aby se zabránilo zpronevěrám v advokátních úschovách. Jedním z iniciujících právníků byl také advokát Mgr. Jiří Kučera z Kučera & Associates, který se během události zaměřil na vlastní odborné zkušenosti a představil pohled na možné reformy advokátních úschov.

Advokátní úschovy by měly sloužit jako jistota, kam si lidé mohou vložit větší částky nebo i životní úspory. Pokud ovšem narazí na nepoctivého advokáta, tak pro ně mohou být následky katastrofální. Důvodem je současná legislativa, která advokátům umožňuje plný přístup k finančním prostředkům klientů, s nimiž mohou libovolně nakládat. Navíc zde chybí efektivní kontrola a oznámení o pohybu na účtu často přicházejí až poté, co dojde k pochybení či zpronevěře. To znamená, že klienti mohou ztratit své uložené prostředky, aniž by o tom včas věděli. Kontrola je nedostatečná a obrana poškozených často neúčinná.

Jiří Kučera upozornil na význam regulace advokátních úschov a zdůraznil, že současný systém je pro klienty riskantní. „Zpronevěry v advokátních úschovách se dějí kvůli nedostatečné regulaci a plné dispozici advokátů s penězi na úschovním účtu, které jim nepatří. Řešení existuje a není složité – omezit dispoziční právo advokáta na předem určené účty pro platby. Tímto způsobem můžeme zamezit zneužití a chránit klienty,” dodává.

Navržené omezení dispozice s penězi by spočívalo v tom, že advokát by mohl poslat peníze pouze na účet prodávajícího či kupujícího, nevybírat je v hotovosti. Proces by zahrnoval uzavření úschovní smlouvy mezi kupujícím, prodávajícím a advokátem. Advokát by založil úschovní účet a “napevno” zadal čísla účtů obou stran. Peníze by mohl kupující složit, pokud by údaje v notifikaci odpovídaly smlouvě o úschově. Například v případě nemovitostí by advokát pak okamžitě zaslal návrh na vklad na katastr. V případě povolení vkladu by peníze byly zaslány oprávněnému; v opačném případě by byly vráceny kupujícímu. Toto opatření minimalizuje riziko zločinného jednání a je výhodné i pro banky a pojišťovny.

Seminář se věnoval také tragickým příběhům lidí, kteří přišli o své úspory. Prezentovaly se mimo jiné i dva konkrétní případy, kauza Suková a kauza Century 21. V důsledku těchto incidentů, kdy klienti ztratili významné částky, dochází k dlouhodobým právním sporům a lidskému utrpení, přičemž zpronevěry v advokátních úschovách za posledních 15 let způsobily škody přesahující 1 miliardu Kč.

„Nyní máme jedinečnou příležitost napravit tento systémový problém. Změna zákona je klíčová k obnově důvěry v advokáty a k zajištění bezpečnosti finančních transakcí pro klienty,” doplňuje na závěr Kučera.

O Jiřím Kučerovi

Jiří Kučera je advokát s více než dvacetiletou právní praxí. Od roku 2006 působí jako managing partner v advokátní kanceláři Kučera & Associates, která se specializuje na české a mezinárodní obchodní právo, nemovitosti, soudní spory, veřejné zakázky, hospodářskou soutěž a mezinárodní obchod. V rámci programů společenské odpovědnosti se věnuje pro pro-bono také kauzám s celospolečenským přesahem. Ve volném čase se věnuje i právní publicistice s cílem tlumočit aktuální právní a legislativní témata široké veřejnosti.

© 2024 newsroom.cz