Kontrakt management na prahu změn: Inovativní prešovský startup uzavřel strategické partnerství s průkopníkem ze Silicon Valley

15. Květen 2024

[shared_counts]

Bratislava 15. května 2024 – Interními procesy firem již několik let prochází masivní vlna digitální transformace. Na jejím okraji dlouhodobě stála oblast kontrakt managementu, kterou firmy považovaly za příliš komplexní a specifickou na to, aby se dala efektivně digitalizovat a zautomatizovat. Přichází však změna a jedním z jejích technologických lídrů je slovenský startup Cequence. S jeho pokročilým kontrakt management řešením s podporou umělé inteligence denně pracuje více než 20 tisíc uživatelů z celého světa. Dnes Cequence oznamuje, že začíná novou etapu, jejž symbolem je uzavření strategického partnerství s neurovědeckou AI společností Numenta z Redwood City, v srdci Silicon Valley, zaměřenou na AI neurovýpočty.

V rychle se měnícím právním prostředí roste poptávka po sofistikovaných technologických řešeních. Zpráva společnosti Gartner o trendech v právních technologiích předpovídá, že do roku 2024 právní oddělení zautomatizují 50% své agendy. Tato prognóza ukazuje snahu odvětví zefektivňovat procesy, zlepšovat týmovou spolupráci a eliminovat lidské chyby.

Na stejné cíle se zaměřuje i softwarové řešení slovenského startupu Cequence, které dnes využívají organizace jako Ministerstvo vnitra SR či technologický gigant Dell Inc. K jejich dosažení využívá prvků automatizace a integrování pokročilých funkcí umělé inteligence. Cequence však připomíná, že zatím do praxe přetavil pouze zhruba polovinu svých plánů.

Prešovský legaltech si uvědomuje potřebu výkonnějších výpočetních kapacit a začal hledat technologického partnera, který by dokázal podpořit jeho ambiciózní vizi. Partnerství se společností Numenta otevírá Cequence cestu k pokročilým technologiím umělé inteligence, které přesahují tradiční přístupy. To mu umožní vyvíjet ještě rychleji unikátní modely přizpůsobené speciálně pro oblast kontrakt managementu, které budou exkluzivně trénovány na archivech smluv konkrétních klientů. Tyto modely poskytnou bezkonkurenční expertízu a nabídnou uživatelům výkonný nástroj, který rozumí jejich jedinečným potřebám a požadavkům.

Technologie lidského mozku Společnost Numenta se proslavila svými algoritmy, datovými strukturami a architekturami, které vycházejí z rozsáhlého neurovědeckého výzkumu lidského mozku. Její platforma umělé inteligence je postavena na principech teorie Inteligence Tisíce mozků a poskytuje základ pro vývoj výkonné a adaptabilní strojní inteligence. Využíváním poznatků o kortikálních sloupcích Numenta překonala omezení tradičního hlubokého učení a dnes tvoří inovativní řešení pro nové výzvy v oblasti umělé inteligence.

„Jsme nadšeni, že jsme v naší snaze o progres v oblasti aplikace AI do kontrakt managementu uzavřeli partnerství se společností Numenta. Tato spolupráce nám umožní poskytnout právním profesionálům a nákupním týmům ještě inteligentnější, efektivnější a uživatelsky přívětivější řešení,“ řekl Martin Ragan, CRO v Cequence.

Z laboratoře do startupu Partnerství s kalifornskou neurokomputační společností podtrhuje rostoucí globální zájem o Cequence. Začátek spolupráce inicioval jeden z jeho zakladatelů Peter Banda, který do prešovského startupu vstoupil z akademického prostředí. Banda získal paralelně dva doktoráty na Slovensku a ve Spojených státech. Poté se vrátil do Evropy, aby pokračoval ve vědecké kariéře. Nevrátil se však na Slovensko – dalších pět let se jako datový vědec věnoval výzkumu Parkinsonovy choroby v Lucemburském centru pro systémovou biomedicínu.

„Prioritou pro mě byla věda, ale systém na Slovensku je finančně i personálně poddimenzovaný. Špičkoví akademici jsou nuceni kombinovat přednášení se zajišťováním grantů a na výzkum jim prostě nezbývá dost času. Průbojný startup však může vzniknout kdekoli,“ vysvětluje Petr Banda (CSO v Cequence) své angažmá na Lucemburské univerzitě a přechod do komerční sféry.

Jako bioinformatik přinesl do Cequence rozsáhlou expertizu v oblasti umělého života a strojového učení. Mezinárodní renomé pro firmu získal na začátku minulého roku, kdy jako první na světě naprogramoval klienta pro OpenAI API v jazyce Scala. Ten je dodnes dostupný v knihovnách OpenAI a slouží jako cenný nástroj pro vývojáře v oblasti umělé inteligence po celém světě.

„Když se zveřejnila GPT verze 3.5, tak jsem byl ohromen. V té době jsme vyvíjeli jiné modely, které byly sice kvalitní, ale toto posunulo úroveň naprosto jinam,“ vysvětluje Banda, který přišel s nápadem přímo integrovat ChatGPT do řešení Cequence. Postupně stanul právě ChatGPT v čele souboru technologií jako Pinecone či Microsoft Azure BI, které poháněly AI funkce Cequence a dnes pomáhají právním týmům o 50 % zrychlit uzavírání smluv či o více než třetinu zvýšit týmovou produktivitu. Plány jsou však ambicióznější a významnou roli v jejich naplňování sehraje strategické partnerství s Numentou.

Pro právní profesionály a nákupní týmy tato spolupráce představuje výrazný krok v procesu adaptování nejmodernějších technologií pro optimalizaci každodenních činností. Sdílení technologií a expertiz mezi Cequence a Numentou zaručuje, že právní oddělení budou moci profitovat ze zvýšené efektivity, lepší spolupráce a vyšší přesnosti při správě smluv.

„​​Jsme potěšeni, že můžeme přinést naši odbornost do spolupráce s Cequence, které považujeme za průkopníky v oblasti řízení smluv. Tato spolupráce spojuje naše pokročilé řešení a výzkum v oblasti umělé inteligence s platformou, která velmi dobře chápe složitost a technologické možnosti v rámci právního odvětví ze strany Cequence. Věříme, že odborníci z Cequence přinesou revoluci do fungování právních oddělení prostřednictvím inovativních řešení umělé inteligence přizpůsobených výzvám v oblasti řízení smluv, uvedl Subutai Ahmad, CEO společnosti Numenta.

Tato spolupráce představuje významný krok v procesu adaptace technologií k optimalizaci každodenních činností pro profesionály v oblasti práva a nákupní týmy. Sdílení expertiz mezi Cequence a Numenta zaručuje, že právní a nákupní oddělení v organizacích budou moci těžit ze zvýšené efektivity, lepší spolupráce a snížené chybovosti při správě smluv.

O řešení Cequence Startup Cequence přináší softwarové řešení, které nabízí přehledné a efektivní řízení smluv a souvisejících procesů. S využitím nejmodernějších technologií, jako je umělá inteligence (OpenAI, Pinecone), strojní učení a zpracování přirozeného jazyka, Cequence transformuje manuální úkoly spojené s vytvářením, vyjednáváním a uzavíráním smluv na automatizované procesy. Klienti Cequence vidí signifikantní zlepšení svých procesů již po 6 měsících od nasazení – o 50 % rychlejší uzavírání smluv, o 62 % vyšší dodržování smluvních závazků a zvýšení týmové produktivity o 34 %.

© 2024 newsroom.cz