Výhled pro „černé zlato“ a možný dopad na ceny benzínu

14. Květen 2024

[shared_counts]

Poslední týdny přinesly korekci cen na trhu s ropou na pozadí určitého zklidnění na Blízkém východě. V polovině uplynulého týdne pak začal trh s ropou znovu růst. Jaký je další výhled pro tuto komoditu? A co můžeme očekávat v rámci cen benzínu v souvislosti s letním cestováním?

Termínové kontrakty na ropu BRENT, WTI si připsaly v uplynulém týdnu solidní zisky. Ropa našla podporu poté, co se komerční zásoby v USA v prvním květnovém týdnu snížily o 1,4 milionu barelů. Pokles byl překvapením ve srovnání s údaji z průmyslu, které naznačovaly nárůst o 509 000 barelů.Ceny suroviny klesly o více než 7 % od doby, kdy dosáhly svých dubnových maxim, kdy obchodníci zvýšili ceny kvůli obavám z možné války mezi Íránem a Izraelem. Od té doby investoři válečnou prémii z velké části odprodali. Na tento vývoj reagovali rovněž stratégové z bank, jako je Morgan Stanley. Analytici ve své prognózy cen ropy na letošní rok vypustili kvůli snížení rizika prémii až 4 USD za barel. Z pohledu nabídky přitom na trhu přetrvávají dlouhodobé restrikce, které budou držet hodnotu komodity na vyšší úrovni. Podle našich očekávání OPEC+ pravděpodobně prodlouží omezení těžby až do konce roku. To by mělo podpořit trh až 2 miliony barelů denně ve třetím čtvrtletí. Po delší době navíc musí USA doplňovat pravidelně svoje strategické rezervy, Americké ministerstvo energetiky nedávno podalo závaznou nabídku na nákup 3,3 milionu barelů, aby pomohlo více naplnit svoje energetické rezervy.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v úterý podle listu Times of Israel prohlásil, že návrh na příměří, který Hamás přijal, “má sabotovat vstup sil do Rafáhu”. Netanjahu uvedl, že návrh příměří je “velmi vzdálen životně důležitým požadavkům Izraele”. Očekáváme proto, že dobrovolné snižování produkce ropy ze strany OPEC+ a přetrvávající geopolitická rizika udrží spotovou cenu ropy Brent v blízkosti 90 USD za barel po zbytek roku 2024, než v roce 2025 klesne v průměru na 85 USD za barel v souvislosti se zrychlením růstu světové produkce ropy. To by v ČR indikovalo ceny benzínu kolem 41 Kč za litr a v následujícím roce na úrovni 38-39 Kč benchmarkového benzínu Natural 95. I podle stratégů z J.P. Morgan se pomalu blíží nejsilnější část roku, kdy z pravidla ceny ropy prudce rostou pod tlakem poptávky plynoucí z turistického ruchu.

Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Úspěšně absolvoval dvě ekonomické školy a nabral bohaté zkušenosti v předních společnostech a institucích jak v České republice, tak v zahraničí. Jeho specializací je převážně měnový trh, komodity a energetika – oblasti, ve kterých má rovněž v minulosti publikované odborné články v řadě významných odborných médií.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Jsme vašim partnerem v oblasti finančních služeb. Naše služby zahrnují přístup k akciovým a komoditním trhům po celém světě díky naší spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC. Jsme tým zkušených makléřů a analytiků s bohatými zkušenostmi, kteří neustále sledují aktuální tržní trendy. Naše poslání spočívá v poskytování individuálních investičních rad a doporučení, které jsou pečlivě přizpůsobeny vašim potřebám a rizikovému profilu. S námi na své straně můžete mít jistotu, že vaše finanční cíle jsou v dobrých rukou.

© 2024 newsroom.cz