Hospodářské výsledky 2023: Výrobce Olomouckých tvarůžků navýšil obrat i čistý zisk

14. Květen 2024

[shared_counts]

Společnosti A.W. spol. s r. o. vykázala za rok 2023 navýšení obratu o 2,2 % na 419 mil. Kč. „Na výši našeho obratu i zisku měly v loňském roce vliv strategické změny a opatření v souvislosti se snížením provozních nákladů, zvýšením efektivity výrobního procesu a stabilizací kvality výroby ve 2. polovině roku 2023. K dobrému výsledku přispěl, kromě stabilní a dlouholeté spolupráce se všemi hlavními odběrateli z řad obchodních řetězců, zpracovatelů Olomouckých tvarůžků a velkoobchodů, také dobrý výkon našich podnikových prodejen, které tradičně nabízí celý sortiment Olomouckých tvarůžků a výrobků z nich. Potěšilo nás, že jsme na konci minulého roku úspěšně obhájili mezinárodní certifikaci IFS na vyšší úrovni, což je jeden z nejpřísnějších potravinářských certifikátů z hlediska kvality a bezpečnosti výroby vůbec,“ popisuje Michal Pavelka, generální ředitel a CEO společnosti A. W. spol. s r. o., a doplňuje: „Pozitivní jsou ekonomické výsledky také za první kvartál letošního roku. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2023 dosahujeme růst v objemu prodaných tvarůžků.“

Výrobce tvarůžků pod značkou Olomoucké tvarůžky pokračuje v roce 2024 s přípravou strategické investice do nového závodu na vlastních pozemcích v Lošticích. „V současnosti probíhají projekční práce na vybudování inženýrských sítí, finalizujeme technologickou a architektonickou studii a připravujeme se na zadání projektové dokumentace pro stavební povolení k nové investici,“ doplňuje Michal Pavelka. Oproti stávajícímu stavu výrobních kapacit by realizace nových výrobních prostor měla přinést navýšení kapacity při max. vytížení až o 70 %. Předpoklad zahájení výstavby je v horizontu dvou až tří let.

V současné době je prioritou společnosti A. W. spol. s r. o. uspokojení poptávky zákazníků po Olomouckých tvarůžkách ve stávajících regionech v České republice. Část produkce směřuje na Slovensko a menší objem pak také do Maďarska a Polska. Kompletní sortiment více než třiceti různých tvarových a hmotnostních variant Olomouckých tvarůžků je v nabídce čtyř podnikových prodejen v Lošticích, v Olomouci, v Brně a v Ostravě. Základní řada tvarůžkových výrobků je k dostání ve vybraných obchodních řetězcích a dalších maloobchodních prodejnách po celé České republice.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu, který je základní surovinou pro jejich výrobu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Jedinečné chuťové a výživové vlastnosti Olomouckých tvarůžků ocenila v roce 2010 Evropská komise, která jim udělila chráněné zeměpisné označení. Bohatou historii výroby tvarůžků je možné prozkoumat v Muzeu Olomouckých tvarůžků, které je otevřené přímo vedle výrobního závodu v Lošticích.

O společnosti A. W. spol. s r. o

Výroba Olomoucký tvarůžků na Hané je doložena již na přelomu 15. a 16. století. Od roku 1876 se Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích. Manufakturní výrobu založil Josef Wessels s manželkou. Název současné společnosti A. W. spol. s r. o získala firma podle Aloise Wesselse (syna zakladatelů) v roce 1897 a do roku 1914 se stala největším výrobcem tvarůžků. V roce 1930 byla realizována velká přestavba a rozšíření tvarůžkárny na moderní výrobnu pod vedením Karla Pivného (zeť Aloise Wesselse).

V roce 1991 byla tvarůžkárna v restituci vrácena potomkům původních majitelů. K zásadní obměně technologického zařízení ve výrobě došlo v roce 1997. Evropská komise udělila v roce 2010 Olomouckým tvarůžkům chráněné označení původu. V roce 2014 bylo otevřeno nové Muzeum Olomouckých tvarůžků v Lošticích jako jediné muzeum svého typu v České republice.

V současné době společnost A. W. spol. s r. o zaměstnává okolo 180 lidí, každoročně vyrobí přibližně 2 200 tun tvarůžků ve více než třiceti tvarových, chuťových a hmotnostních variantách a provozuje čtyři podnikové prodejny v Lošticích, Olomouci, Brně a Ostravě.

Olomoucké tvarůžky se vyrábějí z netučného kyselého tvarohu a jsou charakteristické nezaměnitelnou chutí a typickou vůni. Při jejich výrobě se nepoužívají žádná syřidla, barviva, aromata ani stabilizátory, takž se hodí i pro bezlepkovou dietu. Obsahují plnohodnotné bílkoviny, vápník a díky malému obsahu tuku mají nízkou energetickou hodnotu. Olomoucké tvarůžky jsou jediný původní český sýr a jsou řazeny mezi zrající stolní sýry.

© 2024 newsroom.cz