„Požadujeme obrat v evropské drogové politice,” vyzývají ve svém manifestu neziskové organizace

14. Květen 2024

[shared_counts]

Praha, 14. 5. 2024 – Asociace poskytovatelů adiktologických služeb (APAS) se připojuje k Manifestu politiky v oblasti závislostí pro nadcházející červnové volby do Evropského parlamentu. Výzva předkládá vizi pragmatické, inovativní a na lidská práva zaměřené evropské drogové politiky, která zajistí zdravější a bezpečnější žití pro všechny komunity. Navzdory obrovským finančním prostředkům na válku proti drogám totiž dosud nedokázala evropská drogová politika zajistit zdraví a bezpečnost lidí. Službám prevence, léčby a snižování škod navíc chybí zdroje i podpora.

„Stávající politika boje proti drogám v Evropě selhává. Nejenže jsme svědky rekordního počtu uživatelů drog, ale také vidíme, jak nové látky neustále zaplavují naše trhy, a posilují moc organizovaného zločinu. Naše zkušenosti z praxe nás přesvědčily, že pouze skrze prevenci, léčbu a minimalizaci škod můžeme skutečně ochránit zdraví a bezpečnost našich občanů. S blížícími se volbami do Evropského parlamentu je nezbytné, aby se tato zásadní otázka stala centrálním tématem diskuse. Naše vize pro evropskou drogovou politiku, založená na lidských právech, pragmatismu a inovacích, představuje základ pro zdravější a bezpečnější komunity nejen v České republice, ale i po celé Evropě,” říká předsedkyně Rady APAS, Helena Gherasim.

Rostoucí užívání drog je alarmující

Manifest v první řadě vyzývá ke zvýšení investic do zdravotní a sociální péče. Užívání drog v Evropě totiž dosahuje rekordních úrovní, a to především kvůli stoupajícímu výskytu nových psychoaktivních látek, včetně syntetických opioidů. Tradiční přístupy vymáhání práva a kontroly drog ale selhávají v zastavení této nové hrozby, která kontinuálně ohrožuje zdraví a bezpečnost obyvatelstva. Aby se evropské orgány mohly adekvátně připravit na budoucí výzvy, považuje manifest za nezbytné prioritizovat podporu a financování zdravotnických a pečovatelských služeb, které prokazatelně fungují, a zaměřit se na podporu a léčbu uživatelů drog místo jejich trestání.

Manifest vyzývá k přehodnocení evropské drogové politiky

„Současná politika EU v oblasti závislostí vykazuje dysbalance ve prospěch vymáhání práva na úkor sociální a zdravotní péče. Je proto nutné posílit financování a podporu preventivních programů, dobrovolné léčby, programů zaměřených na snižování škod a rizik a zajistit podporu komunitních služeb. Stigmatizace uživatelů drog a jejich obviňování musí být jednou provždy nahrazeno intervencemi založenými na vědeckých poznatcích a lidských právech,” říká Helena Gherasim.

Za neméně důležité pro nastavení účinné drogové politiky považuje manifest zapojení organizací občanské společnosti, které denně pracují s postiženými komunitami. Mohou tak snáze oslovit zranitelné skupiny obyvatel, a zároveň jsou nejlépe informováni o nových trendech na drogových trzích. Politika EU by tak dle manifestu měla zahrnovat zásadu “nic o nás bez nás” a zabezpečit adekvátní financování a podporu mechanismů pro zapojení těcht organizací.

V neposlední řadě manifest vyzývá k zavedení nových přístupů v regulaci drog. Evropští politici jsou pak těmi, kteří musí zajistit, aby evropské zákony a politiky usnadňovaly přijímání těchto inovativních přístupů k trhům s drogami. Hodnocení účinnosti těchto protidrogových politik má poté monitorovat Agentura EU pro drogy a závislosti.

Manifest vznikl z iniciativy tří sítí občanské společnosti: Correlation European Harm Reduction Network, International Drug Policy Consortium a NewNet, na základě připomínkového procesu vedeného s desítkami evropských organizací zabývajících se protidrogovou politikou a snižováním škod. Podpořit výzvu k akci může jakákoliv organizace. Otevřen je také k podpisu i kandidátům a politickým subjektům (s výjimkou krajní pravice), které se zavázaly k cílům a hodnotám obsaženým v manifestu.

APAS – Asociace poskytovatelů adiktologických služeb

APAS je jedinou střešní organizací sdružující adiktologické služby v České republice. Založena byla v roce 1995 a má za sebou téměř 30 let zkušeností. V současnosti sdružuje 35 organizací zabývajících se prevencí a léčbou závislostí. Svoje aktivity rozvíjí také prostřednictvím šesti odborných sekcí, které sdružují odborníky v oboru prevence a léčby závislostí. Mezi hlavní úkoly asociace patří nyní prosazení požadavku JEDNA DVACETINA NA PREVENCI, jejímž cílem je zajistit dostatečné průběžné financování adiktologických služeb, především v návaznosti na opatření tzv. konsolidačního balíčku, který přijala Vláda ČR ve druhé půli roku 2023. Mezi další aktivity patří například realizace projektu s názvem Systémové zajištění péče pro vězněné uživatele drog a jejich následná kontinuita pro propuštění, financovaný z Norských fondů.

© 2024 newsroom.cz