O2 spustilo nejmodernější 5G mobilní síť v O2 areně. Špičkové pokrytí a stabilní vysokorychlostní internet si jako první vyzkoušeli diváci úvodních zápasů hokejového šampionátu.

13. Květen 2024

[shared_counts]

13. 5. 2024 – Společnost O2 ve spolupráci s firmou CETIN provedla kompletní výměnu mobilní technologie v O2 areně. V hale je nově 20 technologických „hnízd“, která za pomocí 70 antén zajišťují špičkový mobilní i datový provoz. Naměřená rychlost přenosu dat při úvodních utkáních 10. května byla v řádech stovek megabitů a plně obstála i při rekordní divácké účasti.

„Podařilo se nám dokončit špičkové mobilní pokrytí v O2 areně, jež je třetím největším sportovištěm v Evropě. Naměřené přenosové rychlosti O2 sítě při pátečních úvodních zápasech v plně vytížené O2 areně jasně dokládají obrovský rozměr a kapacitu použitých technologií. Rozsah vysílačů v O2 areně odpovídá zhruba velikosti okresního města Mělník, vysvětluje Libor Pezinek, manažer kvality měření sítí O2.

Výrazně posílená rychlost i kapacita mobilní sítě tohoto nejlépe kapacitně vybaveného sportoviště v České republice umožní všem návštěvníkům operátora O2 rychlé a spolehlivé odesílání zpráv i videí, včetně streamování.

Při úvodním zápasu Švýcarsko – Norsko dosahovaly přenosové rychlosti až 825 Mbps při stahování a 193 Mbps při odesílání dat, a to vše za účasti 16 617 diváků. Na následujícím zápasu Česká republika – Finsko se i přes rekordní návštěvnost 17 413 diváků pohybovala přenosová rychlost kolem 600 Mbps při stahování a 180 Mbps při odesílání dat.

O2 arena je velmi vytížený objekt. Nejnáročnější na modernizaci vysílačů bylo proto najít vhodné časové sloty, kdy by mohli naši technici a horolezci pracovat. Práce v tomto objektu zabraly úctyhodných 760 hodin, nejčastěji ve výšce přes dvacet metrů, říká Oldřich Šedivý, vedoucí podpory výstavby mobilní sítě firmy CETIN.

V hale se nachází celkem 20 technologických „hnízd“, z toho 14 hnízd je nových s 28 anténami a frekvencemi LTE 2,6 GHz TDD, LTE 2,6 GHz FDD a LTE 3,7 GHz. Tyto antény jsou nastříkány speciální modrou barvou tak, aby nerušily komfort a výhled diváka. K tomu je dalších 42 antén pro frekvence 800, 900, 1800 a 2100 MHz. Celkem tedy jde o 70 antén. Na chodbách O2 areny je umístěno dalších 85 vnitřních antén. V rámci O2 areny je nově rozvedeno 600 metrů napájecích kabelů a 730 metrů optických kabelů. Antény jsou umístěné těsně pod střechou budovy ve výšce cca 24 metrů na nových masivních ocelových konstrukcích o váze téměř jedné tuny. Pracovníci během 9 dnů na tyto konstrukce vynesli a umístili technologii o váze 900 kg. To vše pomocí výtahů a následně již jen s využitím horolezecké techniky. Celková investice do technologie stála vyšší jednotky milionů korun.

„Mozek“ celé mobilní technologie – base band řídící karty

Vysílací technologie a splitrové pole

Nejvnitřnější prstenec nad mediální kostkou, kde jsou vysílací technologie a splitrové pole

Maskované antény

Spojovací lávka k vnitřnímu ochozu ve výšce 30 metrů

Výměna technologie na značku Ericsson

O společnosti O2 Czech Republic O2 je největším poskytovatelem telekomunikačních služeb na českém trhu. V současnosti poskytuje služby prostřednictvím téměř osmi milionů mobilních a pevných linek, což z něj činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb v Evropě. Zákazníkům mobilních služeb nabízí O2 nejmodernější technologii LTE, jako první v Česku společnost spustila také plnohodnotné 5G. Značka O2 pro zákazníky neznamená jen telekomunikace. O2 je schopna vyhovět i těm nejnáročnějším požadavkům zákazníků též v oblasti ICT a nabídnout jim služby housingu, hostingu i cloudových služeb v datových centrech o celkové rozloze 7 300 metrů čtverečních. Tato datová centra jako první v ČR a střední Evropě získala certifikaci úrovně TIER III. Se svou službou O2 TV je O2 zároveň největším provozovatelem digitálního televizního vysílání v Česku.

© 2024 newsroom.cz